Sajátélmény beszámolók az Integrál Akadémiás életérzésről

Mit adhat a személyes életedhez az a három év, amit az Integrál Akadémia berkein belül, az integrál pszichológia képzésen élhetsz át? Ebbe az életérzésbe engednek betekintést azok a hallgatóink, akik az elmúlt években járták végig nálunk az önismeretnek ezt a korántsem hétköznapi útját.

Folytatás

Tudatos kapcsolódás az anyaméhben, avagy így kommunikálj a babáddal

Az anyaméhben töltött 9 hónap alatt későbbi életünket meghatározó páratlan, intenzív érési folyamaton megyünk keresztül, mely során felkészülünk a méhen kívüli életre. A folyamatos strukturális és funkcionális fejlődéssel, növekedéssel párhuzamosan, a környezettel való interakció során pszichés készségeket és magatartásformákat is kifejlesztünk, melyek feltételei a méhen belüli (intrauterin) és a korai méhen kívüli (extrauterin) életben maradásnak.

Fizikai létünk első kilenc hónapját, 266 napját egyetlen apró sejtként kezdjük, melynek súlya a gramm mintegy tizenötmilliomod része. Születéskor pedig, az intrauterin (méhen belüli) fejlődés eredményeként kb. kétmilliárd sejtből állunk és átlagosan 3250 grammot nyomunk (Cole, 2006).

Folytatás

Hogyan integrál térben és időben az integrál szemlélet?

Az integrál pszichológia egy teljes spektrumú emberképet kínál, mely többszörösen integrált: térben, időben és megközelítésmódban. A téri integráció azt jelenti, hogy a Föld minden pontján lévő tudást érinti. Manapság kelet-nyugat szintéziséről szoktak beszélni, ami itt kiegészül észak és dél szintézisével is. Északon élnek pl. a sámánikus lélektannal rendelkező eszkimók vagy az észak-amerikai indiánok, délen az afrikaiak vagy az Amazonas menti dél-amerikai indiánok. A „kelet-nyugat integrációja” tehát egy leegyszerűsített séma, a teljes kép teljes téri, azaz keleti-nyugati, északi és déli, globális integrációt jelent.

Folytatás

Melyik személyiségtípushoz tartozol?

A típustanok a legrégibb múltra tekintenek vissza az emberi viselkedés és tulajdonságok magyarázatában. A személyiségtípusok keletkezése levezethető az emberi elme általános kategorizáló hajlamából, mely ősidőktől fogva segítette az ember világról alkotott képének kezelhetővé alakítását.

A típusalkotás során egymástól éles határokkal elválasztott, diszkrét kategóriákat alkotunk. A személyeket vagy egyik, vagy másik kategóriába soroljuk be, nagyon gyakran a kategória feltűnő jegyeit hordozó prototípus alapján. Az elképzelhetetlen, hogy valaki egyszerre több kategóriába is tartozzon az adott összefüggő típusok közül.

A legkorábbi ún. klasszikus típustanok szerint, melyek az ókori görög tudósoktól származnak, a típusok öröklött hajlamokból és alkati vonásokkal együtt járó tulajdonságokból állnak. Ilyen a Hippokratész-Galénosz-féle vérmérsékleti típustan.

Folytatás

A magas és spirituális tudatállapot jellemzői

A megnyugodott, kitisztult szív univerzális jót akar, és erre készteti az egyént. A magas tudatállapotú ember fenntartja ezt az állapotot, ahol az erkölcs működik benne. Nyitott szív esetén nem lopok, nem ölök, tisztán beszélek, nem sértek, bántok meg senkit, nem használok drogokat.

Minden hagyománynak megvan a saját erkölcse. Más-más kifejezéssel írják le ugyanazt, a nyitott szív állapotát. Buddhizmusban szeretetként, együttérzésként, a jógában ez az ahimszá – a nem ártás, önvizsgálat, önátadás az Istennek, a kereszténységben ez a Tízparancsolat.

Az erkölcsök olyan emberek kinyilatkoztatásai, akiknek meg volt nyílva a szívük és ez folyt belőlük. Ha egy erkölcsi dolgot veszek gyakorlásom fókuszául, akkor az automatikusan beindul és bevonzza az összes többit.

Folytatás

Kik a lelki segítők? A pszichoterapeutáktól a látókig

A köztudatban a pszichológus, klinikai szakpszichológus, pszichiáter, neurológus, pszichoterapeuta, alternatív lelki segítő szakmák sokszor nem egyértelműen tisztázottak. Ki a pszichológus és ki a pszichiáter, van-e különbség közöttük? Kihez fordulhatunk, ha idegrendszeri problémánk vagy lelki fájdalmunk van? Hihetünk-e az alternatív lelki segítők – pl. látnok, kineziológus – gyógyítási képességeiben? A következőkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe és igyekszünk tiszta vizet önteni a pohárba.

Folytatás

HOGY LÉPHETSZ A LÉTEZÉS MAGASABB SÍKJAIRA?

Az integrál szemlélet nem más, mint egy fejlődéstudatos, evolúciós gondolkodásmód. A modernitásra a zárt szív és okos fej volt jellemző. A posztmodernnel megérkezett a szívnyílás, elcsendesültek a gondolatok, az emberekben felmerült a lélektől lélekig való kapcsolódás igénye. A poszt-posztmodern beáramlása, vagyis az integrál szemlélet meghozta a minket körülvevő és mindent átható láthatatlan mezővel, a spirituális dimenzióval való kapcsolódás lehetőségét is.

Folytatás

Az enneagram ősi kulcsa önmagunkhoz

Személyiségünk alapja korai gyermekéveinkben alakul ki. Olyan meghatározott érzések, hiedelmek és viselkedési formák mentén rendezzük be az életünket, amiket ebben az időszakban sajátítunk el. Amikor ezek megrögzülnek személyiségünkben, kialakul a karakterfixáció.

Későbbi életünk során erre az alapfixációra építjük emberi kapcsolatainkat, párkapcsolatainkat, érdeklődési körünket és általában a szakmánkat is. Miért? Mert felépített személyiségünk védelme érdekében állandóan fenn akarjuk tartani berögzült érzelmi-, gondolkodási- és viselkedési mintáinkat. Ebbe pedig nem kevés energiát fektetünk egy élet alatt.

Folytatás

A jól működő párkapcsolat titka

Egy jól működő kapcsolat kialakításához jó, ha tudjuk, milyen a legmegfelelőbb párkapcsolati forma számunkra. David Deida, a nagy sikerű amerikai pszicho-spirituális tanító modellje szerint 3 párkapcsolati szintről beszélhetünk: függő kapcsolatokról, fifti-fifti kapcsolatokról és meghitt szövetségről. A következőkből megtudhatod, te hova tartozol.

Folytatás

Így fejlődünk korokon át: a materializmusból az integrál felé

Az integrál szemlélet holisztikus, teljesség központú világértelmezésében az ember és a természet, a vallás és a tudomány, a pszichológia és a spiritualitás többé nem különül el egymástól, hanem egységes rendszerben foglalja el helyét a Kozmosz működésében.

Folytatás