A boldogság nem a végső állomás

Miért történnek velünk azok a dolgok, amik történnek? Ki ítél egyikünk boldogsága és másikunk szenvedése felett? Az életet igazságosnak érezzük, amikor jó dolgok történnek velünk, de a szerencsétlen életesemények hamar megingatnak hitünkben. Mit tehetünk, hogy jobbra forduljon a sorsunk?

Az élet egyensúlyra törekszik

Az életet mi alakítjuk, saját gondolat- és érzelemvilágunkkal. A képlet tulajdonképpen nagyon egyszerű: az Univerzum megállás nélkül egyensúlyra törekszik. Amikor nagyon rossz dolog történik velünk, egy idő után bekövetkezik valami nagyon jó is, hiszen a világ kiegyenlíti önmagát.

A spirituális útra tévedt ember kezdetben azt hiszi, hogy az emberi élet célja a boldogság, amit spirituális gyakorlatokkal el is érhet. Az emberi élet és spirituális gyakorlás célja azonban nem a boldogság, hanem a nyugalom. Ennek az állapotnak mintegy mellékhatásaként jelenik meg a boldogság, amit mi emberek végső célként lebegtetünk a szemünk előtt.

A belső békéhez vezető út

Mind az önismeret, mind a meditáció a belső békét mélyíti el benned. Az önismeretben elfogadod saját érzéseidet és befogadod a külvilágból érkező impulzusokat. Megtanulod tartani a saját határaidat (pl.: nemet mondasz, amikor arra van szükséged) és szeretni, elfogadni magad úgy, ahogy vagy.

A meditációban azt gyakoroljuk ki, hogy az érzéseink folyamatos hullámzása mellett, hogyan tartsunk meg egy semleges állapotot. Mert, amikor a gondolatok és érzések elcsendesednek bennünk, eljutunk alapvető természetünkhöz, a belső békéhez, harmóniához és szeretethez.

Az integrált út a teljességhez visz

Abban a korban születtünk, amikor az emberiség globális szinten kezdi megérteni, hogy valójában miről is szól az élet. Ezt kutatják a keleti spirituális hagyományok évezredek óta és mondjuk ki, általunk még alig értelmezhető mélységekig jutottak.

Mindeközben ehhez a nyugati tudományos pszichológia és pszichiátria is hozzátette a magáét az emberi psziché bizonyos fokig való feltérképezésével. E kettőt, a pszichológiát és spiritualitást összerakva, integrálva valódi kulcsot kapunk a kezünkbe az élet teljességének megértéséhez.

Ahol a pszichológia véget ér, ott kezdődik a spiritualitás

Az Integrál Akadémia ezt a teljességet adja át három éves integrál pszichológia képzésén. Megismertet azokkal a személyiségfejlődési állomásokkal, amelyeken mindannyian keresztülmegyünk felnőtté válásunk során. Felismerheted, hogy mi az, amiben hiányt szenvedtél gyermekkorodban, továbbá, hogy mely területen és milyen módon van lehetőséged fejlődni. Átlátod az ember alapvető lelki szükségleteit és megismered annak következményeit, amikor ezt nem kapja meg. Utóbbi eseteket a pszichopatológia órákon tanulmányozzuk át.

Az emberi psziché nyugati tudományos kutatásokon alapuló ismereteinek megértése mellett rálátást kapsz a magasabb tudati állapotokra. Mert, ahol a pszichológia véget ér, ott kezdődik a spiritualitás. Ma még nem bevett módszer nyugati tudományos berkekben az ember magasabb tudati állapotainak kutatása. Az ősi spirituális hagyományok azonban átfogó tudással rendelkeznek ezen a téren. Amikor a kettőt egymás mellé tesszük, kirajzolódik az ember teljes, holisztikus képe.

Ne csak értsd, éld is át!

Az integrál pszichológia képzésén nem csak az elméletbe, de a gyakorlatba is bevezetünk. Olyan önismereti és spirituális módszerekkel ismertetünk meg, amelyek segítenek az elmén túl a szívedben is megérteni, átélni, integrálni a tanultakat. Ebben a folyamatban elkezd változni az életed, átalakul a személyiséged, ami kihat a környezetedre is. Egyre többször találod magad a nyugalom és harmónia állapotában.

A három éves képzés végére megérted, mit jelent pozitív és negatív előjelek, ítéletek nélkül gondolkodni. Felismered az élet semlegességét, ami felszabadít korábbi hitrendszereidből. Üres perceidben egyre kevesebbet aggódsz a jövőn és bánkódsz a múlton. Új hobbid lesz: az élet szépségének ünneplése az itt és most-ban.

Megismerkedsz olyan emberekkel, akik úgy gondolkodnak, mint te. Három éven keresztül intim szeretet-szövetségben járjátok végig a belső átalakuláshoz vezető utat, miközben támogatjátok és elfogadjátok egymást. Ez a megtartó kapcsolat gyógyító erőként hat rátok, amelyben rétegenként morzsoljátok le a régi sérelmeket és kapcsolódási mintákat, hogy átadjátok helyüket az egészséges újnak.

Hová vezet az utad?

Ahogy átengeded magadon az eddig cipelt fájó érzéseket, utat engedsz az öröm és boldogság energiáinak. Egy idő után kiegyenlítődnek benned ezek az érzések és észreveszed, hogy gyakrabban vagy a stabil harmónia és nyugalom állapotában. Felfedezed, hogy nem csak megjelenik benned a belső béke iránti igény, hanem már meg is tudod ezt adni magadnak. Lassan haza érkezel.

Minél többet töltesz ebben az állapotban, annál inkább simulnak ki körülötted a dolgok. A mély gödrök és mámoros magaslatok állandósult harmóniába fordulnak át, amelyben még megjelennek az érzelmi kilengések, de sokkal kisebb intenzitásban. A nyugalom perceiben pedig becsenget hozzád egy még ismeretlen idegen: az üdvözült lélek szárnyaló, önmegvalósító szabadsága. Ez kezdetben talán csak pillanatokig tart, de ha egyszer meglátogat, örökre tudni fogod, hova vezet az utad.


Lépj a saját utadra, iratkozz be szeptemberben induló új évfolyamunkba!

Részletek: http://integralakademia.hu/aktualis/aktualis-programok-az-integral-akademian/544-mit-kinal-az-integral-akademia

Hozzászólások