Interjú a Némó kapitányával

Megérkezem a Lövőház utcában lévő Nemo Fish&Chips bárba, ahol Horváth Örssel, az Integrál Akadémia egyik vezetőjével beszéltem meg egy találkozót. Azonnal feltűnik az ismerős testalkata. Az egyik asztalnál ül és valakivel tárgyal. Látom sűrűn osztotta be a mai időpontokat. Leülök nem messze tőle, és egy lány kisvártatva odajön hozzám megkérdezni, hogy mit hozhat nekem. Limonádét. Ebben a melegben ez az egyetlen, ami eszembe jut. Nemsokára Örs is elbúcsúzik a beszélgető partnerétől és átül az én asztalomhoz, kezében hozza a keményborítós mappáját és tollát. Imádom, hogy mindig ilyen felkészülten ül le az üzleti beszélgetésekhez, bár én most nem üzletelni jöttem vele, hanem interjút készíteni. Arról akarom kifaggatni őt, hogy hogyan került az Integrál Akadémia közelébe, mit adott vagy vett el tőle az iskola, honnan hová jutott általa, és hogy jött össze az, hogy tanulóból az Integrál Akadémia mögött álló szervező csapat tagja lett?

A beszélgetésünk elején elmondja, hogy jelenleg a business világában tevékenykedik, ott használja az itt megtanult ismereteket. Amikor harmadikban a tanulás és mindennapi munkába járás mellett bejött a kötelező kliensezés is mint szakmai gyakorlat, úgy érezte, hogy ez kipróbálásra nagyon jó, viszont lelkileg nehéz és fárasztó, ezért a business világába, és ott az emberek kezelésébe vitte át a tudását. Örs nem zárja ki a lehetőséget, hogy egyszer még eljön az az idő, amikor beül egy székbe és lelki segítőként hallgatni fogja az embereket, de abban az időben ennél sokkalta pörgősebb életet élt és nehéz volt a váltás. Amikor tehát letette 2011-ben a záróvizsgát, teljes lényével visszatért a bussiness világba, amit az a megfontolás is megerősített, hogy a tanácsadói munka inkább esténként történik, míg neki fontos a családja, akik örültek, hogy apa ezentúl többet lesz otthon. Az Integrál Akadémia világától viszont nem akart teljesen elbúcsúzni, és így a továbbiakban mint vezetőségi tag maradt meg a közelében. Na, de hogy merült fel egyáltalán, hogy Örs vezetőségi tag legyen? Még mindig nem értem, mert nem ez történik az Akadémián tanulók 99,99%-val.

“Hát az úgy volt, hogy felkerültem Bence listájára.” – nevet Örs a maga utánozhatatlan módján.

“2007-ben elhatároztam, hogy kipróbálom a transzlégzést, mert nagyon izgattak a módosult tudatállapotok, és az, hogy hogyan érhetőek el tudatmódosító szerek nélkül. Hallottam, hogy Bence csinál ilyen transzolásokat, csak hát sorozatosan vasárnap tartotta őket, amikor is én már módosult tudatállapotban voltam a szombat éjszakák után.”

Mivel rajta volt a listán, alternatív programként Bence felajánlotta neki, hogy járjon hozzá pszichodráma csoportra (ami nem vasárnap volt). És ha már ott volt a pszichodrámán, akkor teljesen természetesen következett ebből, hogy elkezdett járni Bence Terápiás Kommunikáció csoportjára, ami akkoriban még nem az Akadémia szerves része volt, hanem egy különálló képzés. És ha már ott volt a Terápiás Kommunikáción, Bence elhintette neki, hogy “… de van ám sulim is.” Szóval ilyen módon került Örs az Integrál Akadémia három éves képzési programjába 2008 szeptemberében, pedig ő csak transzlégzésre szeretett volna elmenni.

Horváth Örs (balra) és Gánti Bence (jobbra)

Horváth Örs (balra) és Gánti Bence (jobbra)

Persze senki nem kötelezi el magát egy három éves folyamatra, ha nincs mögötte egy komoly keresés. Amikor Örs elkezdett a pszichodráma csoportra járni, azzal a szent meggyőződéssel ment, hogy neki “semmi baja”, de azért érdekli őt, hogy mi bajuk van a többieknek, és szívesen részt vesz a találkozásokon. Nem sokkal később az élete egy válaszúthoz érkezett. Az egyik oldalon volt a “high life”, ahogy ő nevezi, egy nagyon felpörgetett, bulizós, jól menő, gazdag vállalkozói élet, a másik oldalon pedig egy nagyon halk belső hang, ami folyamatosan azt kérdezgette “Még meddig akarod ezt így folytatni? Ennek sosem lesz vége?” Ezt a hangot hallotta meg Örs, amikor az Akadémiára jelentkezett és elhatározta, hogy szeretne tanulni valami újat és érdekeset. Az Integrál Akadémia végül nem csak valami új és érdekes lett az életében, hanem valami, ami átsegítette őt egy teljes transzformáción, aminek a csírája valószínűleg már el lett ültetve, mielőtt az Akadémiára jött volna, talán ott, a pszichodráma csoport székein ülve.

Bence 2005-ben dolgozta ki a 3 éves Integrál Pszichológia képzést, amelyet először a MONÁSZ Felnőttoktatási Intézetben indított el 2006-ban. Az Integrál Akadémia mint önálló oktatási intézmény 2009 tavaszán alakult meg, az ötletelésen Örs is részt vett, amelyhez szabadon lehetett csatlakozni, aki érezte a hívást. A vezetőségi tagjává a nyáron vált, ami majdnem egybe esett a személyes élete krízisével is, ugyanis a “high life”-nak vége szakadt. A gazdasági krízis romokba döntötte az addig virágzó vállalkozását. Abban az időszakban, amikor nincstelennek érezte magát, egy olyan embernek, aki csődöt mondott férfiként, apaként és férjként is, az Akadémia ott volt az életében és kapaszkodót nyújtott neki.

A krízisből való kikeveredés felért egy újjászületéssel. Örs életében kialakult egy új értékrend, letisztultan és teljesen más életminőséggel lépett ki az Integrál Akadémia kapuján 2011-ben, mint ahogy belépett rajta. A három év alatt rengeteget dolgozott csoportokon az apjával való kapcsolatán és azokon a sérüléseken és elakadásokon, amiket addig nem tudott feloldani. Az Integrál Akadémia a szíve csücske lett, és a saját élménye kapcsán kialakult benne egy küldetés tudat.

“Szeretném, ha minél több ember átmenne egy ilyen jellegű transzformáción, mert sok embert ragad magával a mókuskerék, és közben nem néz szembe önmagával.”

A beszélgetésünk végén megkérdeztem tőle, hogy még mindig jár-e önismereti csoportokra vagy egyéni terápiába. Azt mondta, hogy nem, mert nem hisz az állandó csoportozásban, egy ponton meg kell szüntetni az ettől való függést. Az Integrál Akadémián tanultakat viszont a mai napig használja. Másképp tud figyelni és hallgatni, és tisztábban tudja kifejezni azt, hogy mit akar és mit nem. A pszichológiai ismereteket aktívan használja a Nemo vezetése közben, ahol az emberekről szól az, hogy az üzlet működik vagy nem: egyrészt a beérkező vendégeknek tudni kell beszélni a nyelvén, másrészt a csapatot tudni kell összetartani és megfelelő módon ösztönözni. Itt aktívan használja a spiráldinamika ismereteit, amit nem csak megtanult az Akadémián, hanem előadóként tovább is adja. Másként tud bánni a gyerekeivel és több megértést tanúsít irántuk, mert nagyobb rálátása lett a nevelés mögött meghúzódó pszichológiai elvekre.

icon350x350Nem ismertem Örs korábbi kiadását, hogy milyen lehetett, amikor a “high life”-ot élte, én már átgyúrt kiadásában találkoztam vele, amikor megkezdtem a tanulmányaimat az Integrál Akadémián. Ha egy szóval kellene őt jellemeznem, akkor a “középpont” jutna eszembe. Talán a nagy ingadozások és zuhanások tanították őt meg beérkezni egy stabil középpontba, majd újból és újból visszatalálni oda, ha valami kibillenti.

Vezeti a Nemo-t, ami újabban már házhoz is jön, érdekeltsége van a Gortex Magyarországi és Kelet-Ausztria területén való forgalmazásában, Integrál Akadémia vezetőségi tag, az Integrál Európai Konferencia szervezésében vállal részfeladatokat, felesége és két gyermeke van. Nem is értem, hogyan csinálja mindezt. Talán a középpontjából kiindulva….

 


SZEPTEMBERBEN INDUL A KÖVETKEZŐ ÉVFOLYAM!

IZGALMAS KÖZÖSSÉG: A fejlődés kulcsa
ÖNISMERET: A hitelesség kulcsa
PSZICHOLÓGIA ÉS SPIRITUALITÁS: A megértés kulcsa  
TANÁCSADÁSI GYAKORLAT: A szakmai készség kulcsa

2016_nyiltnap_20160304_01Bővebb információ és regisztráció ITT.

Hozzászólások