Hogyan lehetsz Te is fejlődéstudatos szülő?

Nap, mint nap záporoznak ránk a gyereknevelés tuti receptjeit kínáló megoldások, elméletek és tapasztalatok. A szakirodalomban széles skálán találhatunk olyan kutatási eredményeket, melyek valamiféle fogódzót adnak a kezünkbe a jó gyereknevelés stratégiájához. Szülő legyen a talpán, aki az egymást túlharsogó szakértői tanácsáradatból ki tudja választani a neki és gyermekének legmegfelelőbb nevelési módszert! Ugyanakkor a közösségi médiákban felfigyelhetünk egy olyan új jelenségre, ahol az eddig láthatatlan némaságba burkolódzó anyák és apák közvetlen bepillantást engednek mindennapjaikba. Az elméletek és szaktanácsadások kaotikus garmadájából vagy mintegy arra válaszként egyre élesebben és egységesebben szűrődnek át a megfásult szülői hangok: nem jól működünk!

Nem csak a híres delphoi jósda látogatói számára, de évezredekkel később a ma emberére is ugyanúgy érvényes a felszólítás: „Ismerd meg önmagad!”. A szeptemberben hazánkba látogató amerikai pszichoterapeuta, kutató testvérpár, Terri O’Fallon és Kim Barta ehhez az elvhez egy forradalmian új megközelítést is hozzáadott: „Ismerd meg gyermekedet!”. De mit is jelent ez? Sok olyan panasz kering a multimédiás éterben, miszerint attól a ponttól kezdve, hogy megszületsz szülőként, megszűnsz önmagad lenni. A „mindent a gyerekért” hozzáállás nem csak a szülő, de szépen lassan a gyerek életét is kisiklásra ítélt vágány felé terelheti. Terri O’Fallon és Kim Barta olyan örökérvényű igazságon alapuló megoldókulcsot ad a kezünkbe, ami segít elkerülni a gyereknevelés kihívásai során felmerülő zsákutcákat.

Az integrál szemléletű pszichoterapeuta testvérpár alapelve, hogy a gyermekkel együtt a szülőnek is fejlődnie kell. Ehhez azonban meg kell ismernie mind önmaga, mind gyermeke fejlődési szintjeit. Ezek a szintek mindannyiunkban megtalálhatóak, kollektív pszichológiai fejlődési állomások melyeken, ha akarunk, ha nem, előbb-utóbb mind keresztülhaladunk. Terri O’Fallon és Kim Barta azt a tudást adja a kezünkbe, amivel felismerhetjük, hogy hol tart gyermekünk ezeken a fejlődési vonalakon? Amikor ezt megértjük, hatékonyan tudjuk végigkísérni őt minden életszakaszban, miközben nem követeljük tőle, hogy egy számára még el nem ért, avagy már rég meghaladott sémát ismételjen. Ráláthatunk arra, hogy gyermekünknek itt és most mire van szüksége és mi, hogy tudjuk ebben őt a legmegfelelőbb módon támogatni? Téves elképzelések azok, melyek a gyerek fejlődési szakaszait elsősorban életkorhoz kötik. Valójában ez korántsem így néz ki, sokkal inkább van szó a fejlődési szakaszok egymásra csúszásáról. Van, amelyik még nem ért véget, van, amelyik már elkezdődött és van az, ahol gyermekünk itt és most a legtöbbet időzik. Ennek feltérképezéséhez Terri O’Fallon és Kim Barta saját Fejlődéstudatos Gyermeknevelés (Developmental Parenting) módszertanában, a StAGES modellben egy három kérdéses rendszert dolgozott ki. Ezek megválaszolásából megtudjuk, hogy gyermekünk mely szinten tartózkodik épp a legtöbbet és itt mely nevelési stratégia alkalmazásával segíthetjük őt a legjobban?

Ugyanezen elv alapján tanítják meg a szülőket saját fejlődési szintjük beazonosítására. Ez egyrészt azért nagyon hasznos, mert a legtöbben ekkor döbbennek rá, hogy az általuk választott nevelési stílus sokkal inkább igazodik a saját, mintsem gyermekük fejlődési szakaszához. Másrészt ez betölti azt az űrt, amire oly sok, a gyermeknevelés mellett önmegvalósítást vágyó szülő szomjazik. Azzal, hogy tudatosítjuk saját és gyermekünk fejlődési szintjeit, folyamatos reflexióban figyeljük meg mindkettőnk viselkedését. Ez azon túl, hogy egy összecsiszolódott, harmonikusabb szülő-gyerek kapcsolatot eredményez, növeli a szülő önmagára fordított figyelmét is. A gyereknevelés ebben a megközelítésben többé nem az önfeladás, hanem az önismeret és az önmegvalósítás egy forradalmian új ösvényét kínálja. A legtöbb, amit gyermekünknek, önmagunknak és egész családunknak adhatunk: a figyelem, mely egyenlő a szeretettel. Ha ebben értés és tudatosság is van, gyermekünket egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb élet felé terelhetjük. A hazánkba látogató amerikai tréner testvérpár ebben segít nekünk szeptember 26-án egy előadást, szeptember 27-29-ig pedig egy gyakorlati képzést is magában foglaló workshop keretében, ahová minden tudatosodni vágyó szülőt és érdeklődő szakembert szeretettel várnak!


Fejlődéstudatos Gyermeknevelés workshop szeptember 27-29!

Részletek: http://fejlodjtudatosan.wixsite.com/stages

 

Hozzászólások