Honnan tudod, hogy flow-ban vagy?

Az önismereti úton járva azt tapasztaljuk, hogy testünk, intellektusunk, érzelmeink és szellemünk természetes módon közelít egymáshoz. Azokban a pillanatokban, amikor ezek a részeink teljes mértékben összehangolódnak, az ún. flow-élményben találjuk magunkat.

Ezt és a pozitív pszichológia fogalmát először Csíkszentmihályi Mihály fogalmazta meg. A „flow” áramlást jelent, mely jelenséggel kapcsolatban a tudós 1975-ben számos interjút készített. Az alanyok a flow-élményt úgy írták le, mint a vizet, mely tovább sodorja őket. Pszichológiai értelemben a „flow” egy adott cselekvésben történő lebegést jelent.

Mit élünk át flow-ban?

Csíkszentmihályi szerint a „flow-émények” olyan csúcsélményeket jelölnek, amik során az örömöt, a kreativitást, az életet teljes mértékben felvállaljuk és megéljük. Ezekben a tökéletes pillanatokban tapasztaljuk meg az igazi szabadságot, ami nem pénz, hatalom, siker vagy valamilyen külső esemény függvénye.

A tudós szerint a boldogság nem olyasmi, ami csak úgy megtörténik velünk. Komoly belső – önismereti – munka eredményeként valósul meg, melynek során megtanuljuk uralni belső történéseinket, cselekedeteinket és saját sorsunkat. Ez adja azt az összhangot, amivel átszellemülünk és vallási, spirituális elköteleződéstől függetlenül is megéljük a világgal való egységet.

Ami a flow-t támogatja

A flow állapotában elmeműködésünk egy magasabb, meditációhoz hasonló tudatállapotba kerül. Ezt egy olyan feladatra történő koncentrációnk váltja ki, ami örömmel tölt el minket és, amiben teljes mértékben fel tudunk oldódni. Tudatos cselekvéssel és akarással nem tudjuk elérni ezt az állapotot, mert fő jellemzője éppen az, hogy egyszerűen csak megtörténik velünk.

Amikor belefeledkezünk valamilyen örömteli tevékenységbe, megszűnnek elménk zavaró hatásai. Ennek feltétele, hogy az előttünk álló kihívás és képességeink összhangban legyenek egymással. Nem jön létre flow, ha a kihívás túl nagy, mert az stresszhelyzetet generál. Amikor a kihívás alul marad képességeinkhez mérten, flow helyett inkább unalomban lehet részünk. Ha mind képességeink, mind pedig az előttünk álló feladat alacsony szintű, akkor nem mutatunk érdeklődést a kihívás iránt, így könnyen apátiába süllyedhetünk.

Hogyan élhetjük át a flow-élményt?

A beszámolók szerint az alábbiak segítenek a flow átélésében:

  1. Legyenek világos céljaink. Tudjuk, hogy mit akarunk és, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy el is érjük. Amikor cselekvésünk és tudatosságunk ötvöződik, ellazul az elménk.
  2. Figyeljünk a visszajelzésekre. Ezek mutatják, hogy milyen a teljesítményünk és, hogy mit kell tennünk eredményességünk érdekében.
  3. A nehézségeket, kihívásokat úgy válasszuk meg, hogy azok igazodjanak készségeink szintjéhez és egy kicsit haladják is meg azt, majd apránként emeljük a lécet.
  4. Teljes figyelmünkkel koncentráljunk az előttünk álló feladatra. Ne hagyjuk, hogy külső vagy belső tényezők kizökkentsenek. Ehhez gyakoroljuk a „csőlátás” képességét, amivel kiiktathatjuk az általunk befolyásolhatatlan dolgok miatti aggódást.
  5. Ha biztosak vagyunk magunkban, tudjuk, hogy rendelkezünk a pillanatnyi feladat megoldásához szükséges készségekkel. Ekkor vagyunk képesek feladni a szituáció feletti kontrollt, miközben nem félünk a dolgok alakulásától.
  6. Amikor megszűnünk magunk miatt aggódni, elhalványul az önmagunkkal kapcsolatos tudatosságunk (az én-tudat eltűnik). Ekkor eggyé válunk a tevékenységünkkel. Megszűnnek negatív, szorongó gondolataink, aminek hatását a flow-élmény után is érezzük majd, sokkal erősebbnek és pozitívabbnak éljük meg önmagunkat.
  7. Ha a tevékenység ritmusát, nem pedig a napi külső időt követjük, az idő a mi élményünkhöz kezd igazodni. Lelassulhat, felgyorsulhat, de akár „meg is állhat”.
  8. A flow-ban végzett tevékenységek belülről jutalmaznak, autotelikusak. Sikerélménnyel járnak, ezért nem érezzük megterhelőnek őket.

A flow számodra is elérhető

Amikor ilyen, meditáció közeli tudatállapotban végezzük a munkánkat vagy hétköznapi cselekedeteinket, akkor sokkal nagyobb az energiánk, a koncentráló- és hatóképességünk. A flow segít megtalálni az örömöt a monoton és rutinszerű tevékenységekben is.

A teljesítmény növekedésével kivirulunk, aminek együttjárásaként fejlődnek érzelmi, kognitív és társas képességeink. Csíkszentmihályi hangsúlyozza, hogy az olyan munka, ami támogatja a flow élményt és a személyes fejlődést, növeli boldogságérzetünket és hatékonyságunkat.

Az Integrál Táborokban az önismereti és spirituális gyakorlatok következtében olyan tér jön létre, amibe belelépve téged is magával ragad a flow. Megtapasztalod, mit jelent „az élettel áramolni” és, hogy mi mindenre vagy képes ebben a tudatállapotban. Erre adunk lehetőséget a Szilveszteri Integrál Táborban december 27. és január 1. között, ahová érdeklődőként és fejlődni vágyó gyakorlóként is szeretettel várunk!


JELENTKEZZ a Szilveszteri Integrál Táborba!

Részletek: www.integralakademia.hu/telitabor2018

 

Hozzászólások