Miről mondanál le a harmóniáért cserébe?

A nyugati ember egyik legnagyobb kihívása, hogy képes legyen egyensúlyban élni a rengeteg inger és csábítás mellett. Ha nem kapjuk készen a harmonikus élethez szükséges mintákat (márpedig kevesen vagyunk ilyen szerencsések), akkor nekünk magunknak kell ráébrednünk a színes cukormázzal bevont evidenciákra.

Itt van például rögtön a cukor kérdése. Rákos betegek kapásból nem ehetnek cukrot, mivel az káros az egészségre és „táplálja” a rákot. Vajon miért gondoljuk azt, hogy az egészséges embernek jót tesz? Vagy miért hisszük azt, hogy „á, nekem úgysem árt meg”?.

Mi az, ami egészséges és még élvezed is?

Számtalan példát felsorolhatnánk, amiről hasonló módon gondolkodunk, mint a cukorról. A nyugati embernek első lépésként azt kell megtanulnia a harmonikus élet felé vezető úton, hogy tudjon nemet mondani.

Ha eddig eljutottunk, elkezdhetjük a nemeket igenekkel feltölteni. Például, ha nem eszem több cukrot és egészségtelen ételt, akkor mi az, amit eszek? Ha imádom az édességet, de cukorbajom lesz tőle, akkor mit tehetek?

Elkezdhetem felkutatni azokat az egészséges alternatívákat, amivel megoldom a saját édesség szükségletem, miközben tudatosan óvom a testemet. A kulcs minden esetben a tudatosság, amikor tudomásul veszem, ha valami nem tesz jót nekem, majd energiát fektetek abba, hogy megtaláljam azt a verziót, ami egészséges és még élvezem is.

Hasznosra a haszontalant

Itt jön általában a nyugati ember (jogos) reflexválasza: „nekem erre nincs időm/energiám”. Nincs időm egészségeset főzni, inkább megeszem a gyorskész kaját, nincs energiám sportolni, inkább eldőlök a kanapén és megnézem az esti meccset. Valóban súlyos idő és energia hiányban szenvedünk, viszont, ha hatékonyan tervezünk, ez a probléma is áthidalható.

Egy kis átszervezéssel sok felesleges, idő- és energiarabló tevékenységtől szabadulhatunk meg. Gondold csak át egy napodat! Mi mindent tettél ma, amire nem lett volna feltétlen szükséged? Mennyi időt és energiát spórolhattál volna meg, ha ezeket kihagyod?

Amikor megtanulunk pár berögzült cselekvésünkre nemet mondani (például számítógépes játékokra, „abbahagyhatatlan” sorozatokra, a neten való céltalan szörfözésre vagy üres beszélgetésekre, stb.), akkor sok hely felszabadul az életünkben, amiket mással, hasznosabb dolgokkal tölthetünk fel.

Kezdd a kedvencednél a változást!

A sport, lehet, hogy kezdetben fárasztónak tűnik (és az is), de minél többet csináljuk, annál energikusabbak leszünk tőle. Nem egyszer majd, hanem minden egyes edzés után. Például, ha fáradtnak érzed magad és edzel egy órát, nem, hogy elmúlik a fáradtságod, de azonnal tele leszel energiával. Így van ez az élet minden területén, amikor a felesleges cselekvéseinket hasznosakra cseréljük.

Az integrál szemlélet gyakorlati kivitelezése az integrál életmód. Ha azt mondjuk, harmóniát szeretnénk az életünkben, azt úgy értjük, hogy minden téren. Logikus tehát, hogy nem csak egyetlen területen kell változtatnunk, hanem mindegyiken.

Ez hirtelen persze kivitelezhetetlennek tűnik, de nem az, mivel az egyes területek erősítik és támogatják egymást. Ráadásul nem kell egyszerre kezdenünk. Az első lehet az, ami a legközelebb áll hozzánk és, amikor ezzel már jól állunk, szépen lassan elkezdjük a változtatást a többi életterületünkön is.

Itt törekedj a harmóniára!

Négy terület van, amin dolgoznunk kell ahhoz, hogy harmóniát teremtsünk az életünkben.

1. Test

Figyeljünk oda a testünkre is. Rendszeresen sportoljunk, egészségesen étkezzünk, használhatunk vegyszermentes testápolást is, stb.

2. Szellem

A rendszeres meditáció (hetente több alkalommal vagy naponta) elcsendesíti az elménket, visszahoz a középpontunkba, ezáltal stabilizálja a kapcsolatot önmagunkkal és csökkenti a stressz káros hatásait. A meditációban érkező sugallatok pedig jól tudnak jönni nehezebb döntések előtt.

3. Lélek

A kapcsolatok ápolása, saját magunk látása a másik szemében elhagyhatatlan feltétele a lélek egészségének. Az őszinte kapcsolatok hiánya megbetegít, meglétük pedig gyógyító erővel bír. Törekedjünk a felszínes barátságok, értelmetlen, időrabló csevegések csökkentésére és az igazi, szeretetteljes ismeretségek megerősítésére. Utóbbiakból lehet, hogy kevesebb van, de annál többet érnek.

4. Én-idő

A munka mellett adjuk meg magunknak a kikapcsolódás és töltődés lehetőségét is! Ha jól tervezünk, akkor minden hétre jut 1-2 nap, amikor pihenhetünk, kirándulhatunk, kapcsolódhatunk a természethez.

Ha kidobjuk mindazt, ami nem szolgál minket és a helyüket ezekkel a cselekvésekkel töltjük fel, akkor meg fogunk lepődni azon, hogy mi minden belefér az életünkbe.

Először tehát nem árt hatékonyan megtervezned mindazt, amin változtatni akarsz. Az elején nem fog minden simán menni, de ne add fel, ha „visszaesel” vagy nem tudsz mindent egyből betartani! A lényeg, hogy csináld és próbálkozz.

Ha pedig professzionális vezetést és társakat szeretnél az új életmódodhoz, tarts velünk az Integrál Nyári Táborba! Itt olyan eszközöket kapsz a kezedbe a harmonikus élethez, amiket minden körülmények között, hosszú távon alkalmazhatsz.


JELENTKEZZ az Integrál élet gyakorló Nyári Táborba!

Részletek: www.integralakademia.hu/nyaritabor2019

Hozzászólások