Mit ünneplünk a Karácsonyi Spirituális Éneklés alkalmával? – 1. rész

A téli napforduló ősidők óta fontos ünnepe az emberiségnek. A nyári napfordulóval együtt egységes keretet adott őseink időszámításának. Az északi féltekén december 21-22-re esik a téli napforduló, a délin pedig pont ellenkezőleg, június 21-22-ére. Amíg a nyári napfordulón, Szent Iván-éjszakáján azért gyújtottak tüzet, hogy elűzzék a közeledő sötétséget, addig a téli napforduló alkalmával a fény születését, az élet megújulásába vetett hitet ünnepelték.

A téli napforduló idején a leghosszabb az éjszaka és a legrövidebb a nappal. Ezt követően a nap egyre több időt tölt az égen és szépen lassan lerövidülnek az éjszakák. Őseink ekkor számot vetettek belső világukkal, megküzdöttek a sötétséggel és a nappalok újjászületésével párhuzamosan a lelkükben diadalmaskodó fényt is ünnepelték. Azt vallották, hogy amikor a legerősebb a sötétség, akkor jön el a fény születésének ideje. A régi magyarok ekkor kerecsen sólymot röptettek, hogy az emberek lelke (mely hitük szerint közel volt a sólyoméhoz), a madár közvetítésével közelebb kerüljön az újjászülető fényhez. A kerecsen ünnep, vagyis a téli napforduló őseink szokása szerint az újév kezdete volt, majd a kereszténység térhódításával a kerecsen ünnep karácsony (=kerecsen) ünnepünkké alakult át.

Az idei karácsonyra különleges alkalommal készülünk. Meghívtuk az ősi magyar táltos és sámánhagyomány képviselőit, Fehérholló Öskü és Somogyi István személyében, akik énekeikkel és sámándobjaikkal elődeink nyomvonalán haladva kísérnek minket a bennünk születő fénnyel való találkozáshoz.

Fehérholló Öskü

Fehérholló Öskü, a Tűzmadár Táltos Dobkör alapítója, a Magyar Őshagyomány Egyesület és a Karabaksa táltos szellemi hagyomány vezetője. 30 éves korában lépett rá a szellemi útra, amikor is a harcművészetek, az agykontroll és az asztrológia felé fordult. Beleásta magát a keleti filozófiákba, a buddhizmus, a bön és a taoizmus hagyományába. A Fehérholló nevet egy látomása során kapta, így amióta szellemi útra tért, ezt a nevet használja. A magyat nép hagyományának kutatásával foglalkozik, az ősi szellemi módszerek, szertartásformák felelevenítésével egy korunkban használható gyakorlat és szertartásrendszert alakított ki. Sok úton járónak segített az évek során és több száz sámándob készült a kezei alatt. Jelenleg elvonulásokat, önismereti csoportokat, izzasztókunyhó szertartásokat, tűzönjárásokat, dobolásokat és előadásokat tart.

Somogyi István – Karak Buda

Somogyi István a nyolcvanas-kilencvenes évek alternatív színházi világának egyik meghatározó alakja volt. Nagy hatást tett rá Michael Harner, az észak-amerikai indián sámánizmus kutatója, így a sámánizmust ötvöző módszerek, csoportgyakorlatok gyakran megjelentek István rendezői munkájában is. Az Arvisura társulata szellemi műhelyként és közösségként is működött. Több előadásukban szerepet kapott a magyar őshagyomány és a szertartásos sámáni zene.

A kilencvenes évek második felében István egyre inkább a belső gyakorlatok és szellemi tanítások felé fordult. Sámándobbal vezetett énekkörei, szertartásai és meditációs elvonulásai sok embert indítottak el a szellemi úton. Világképe, dalai és módszerei jelentős hatást gyakoroltak az akkoriban kibontakozó magyar spritiuális mozgalmakra, különösen az ősmagyar és táltos hagyományokat követő csoportokra. Sok tanítványa alapított saját iskolát és közösséget, többen pedig zenei pályára tértek. István az utóbbi években már kevesebbet tanít, idejét a lelki gyakorlatoknak és gyermekei nevelésének szenteli.

Az est folyamán számos további zenész fogja emelni az ünnep hangulatát, úgy mint: Gánti Bence – Integrál Akadémia világa (pszichológia, buddhizmus), Stepan Christanov – szitár és világzene, Janicsek Zsolt – Sattwa Soudn Band (jógazene, kirtan), Juhász Enikő – Sattwa Sound Band (jóga), Ölvedi Gábor – Samsara Boulvard (jóga és világzene, dobok, torokéneklés), Schrenk Judit – Samsara Boulvard (jógazene, kirtan), Németh Viktor – Kirtan Band (jóga), Varga Zsolt – Mooji nemzetközi zenekar (advaita vedanta), Koltai Dóra – jógazene, kirtan. Az este kiemelt vendége Vernon Foster, észak-amerikai indián lesz.

Róluk a következő blog bejegyzésben olvashattok majd.

Addig is ITT tudtok regisztrálni a Karácsonyi Spirituális Éneklésre!

Itt pedig belehallgathattok Fehérholló Öskü és Somogyi István dalaiba:


Gyertek, ünnepeljük együtt a fény születését a Karácsonyi Spirituális Éneklésen!

Regisztráció és további információ: www.integralakademia.hu/karacsony2017

 

Hozzászólások