Módosult tudatállapotok a pszichoterápiában

daubner_bela“Szerencsés embernek tartom magam. 16 éves koromban találkoztam a jógával, ayurvédával, hipnózissal, pszichoterápiával és az indiai bölcselettel. Ezek a találkozások kihajtottak, szárba szökkentek és talán még kapok kegyelmet, hogy a kivirágzásukat is megteremtsem. A lentiek adatszerűen tükrözik életem tanulási próbálkozásainak eredményeit. Így a 70. életévemben és kegyelemmel utána is, már csak tapasztalataim átadását, könyv formájában való összegzését és további önismereti mélyülést tervezek. Szeretnék azoknak segíteni, akik spirituális fejlődésben gondolkoznak és ehhez a szükséges önismereti alapokat is biztosítani szeretnék.” – írja magáról Dr. Daubner Béla orvos, pszichiáter, pszichoterapeuta és jógatanár, aki május 12-én, vasárnap a módosult tudatállapotok pszichoterápiás alkalmazásáról tart előadást. Tovább kattintva most a részleteket is elolvashatjátok.

-Christina Grof és Stan Grof Budapesten! Május 10-11-12. Jegyek, infók itt.

JÓGA, MEDITÁCIÓ ÉS HIPNÓZIS: HOGYAN HASZNÁLJUK A MÓDOSULT TUDATÁLLAPOTOKAT A PSZICHOTERÁPIÁBAN?

Előadásomban a távol-kelti jóga meditatív szellemiségének és a nyugati pszichoterápiának az integrációs lehetőségeit mutatom be a gyakorlatból.

MÓDOSULT TUDATÁLLAPOTOK ÉS BELSŐ KÉPEK. Ismertetem a Mundaka upanisád által leírt módosult tudatállapotokat a mesterem Swami Ráma értelmezésében. Kitérünk az álomtudat és álomtalan tudatállapotok közötti módosult tudatállapotok ismertetésére pszichoterápiás szempontból, majd átbeszéljük a belső képi munkát, az imaginációs terápiát és annak összefüggését a fenti jógatanokkal, valamint a Kathathym Imaginativ Pszichoterápia (KIP, Leuner vagy GAI) alaptételeit, hangsúlyt helyezve a kezelési rezsielvekre. Mik a szimbolikus tudati képalkotás és az analógiás tudati képalkotás azonosságai és különbözőségei? Ennek milyen terápiás következményei vannak? Hogyan lehet felhasználni a módosult tudatállapoti pszichoterápia és a teremtés analógiáit a gyógyításban?

EGYÉNI TERÁPIÁS MUNKA. Szintén megemlítem súlyos pszichoszomatikus és pszichózis közeli állapotok és rendszerbetegségek kezelési lépéseit, és a pszichoterápia spirituális dimenziót. Mágikus kezelési módok és a terapeutai magatartás törvényei. Karmikus összefüggések, mint szinkron jelenségek és hatékony felhasználásuk a személyiséggel való munkában. Holografikus elme működés és a tudati állapotok kapcsolata, valamint ennek az összefüggésnek pszichoterápiás gyakorlatban való használata.

CSOPORT TERÁPIÁS MUNKA. Az integratív csoportterápia (pszichodráma, családállítás, bodywork, kognitív terápia és mozgás meditáció) módszerkombinációi és ennek megvalósítási lehetőségei. Az összekapcsolás és feldolgozás lépései az ismertetett módszereknél és módszerkombinációban. A jóga Patanjali rendszerének jáma, nijáma első két szintjének problematikája a fogyasztói társadalomban. A fentiek bemutatása néhány mondatos terápiás részletekkel.

Dr. Daubner Béla Ifjú korában találkozott először a keleti tanokkal, ezt követően orvos, majd pszichiáter lett, később pedig a pszichoterápia felé fordult. A nyolcvanas években a Tétényi utcai Kórház pszichiátriai osztályán orvosként dolgozott, a pszichoszomatikus részleget vezette, és a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) alapító tagja volt. A korai kilencvenes években osztályvezető főorvos volt egy 220 ágyas pszichoterápiás osztályon, amely gyógyító közösségként működött. Az osztályon pszichodrámát, tranzakció analízist, csoportos és egyéni hipnoterápiát, katathym imaginatív pszichoterápiát (KIP) és nagycsoport módszereket használtak a betegek gyógyítására. 1993-ban megalapította az Integratív Pszichoterápiás Egyesület, melynek máig az elnöke. Indiában megszerezte az ayurvéda honoris causa címet 2008-ban pedig a Himalája Yoga tradíció jóga tanári képesítését. 

Szabó András

Hozzászólások