Önérvényesítés és meghitt kapcsolatok. Lehetséges?

Mondják, individuális társadalomban élünk. Az egyén érdekei előrébb valók a közösség érdekeinél. Az emberek többnyire magányos belső úton keresik önmagukat, a saját céljaikat és néha akkor is kitartanak emellett, ha ehhez mások érdekeit háttérbe kell szorítaniuk. Nincs semmi baj az önérvényesítéssel csak azzal, hogy azt hisszük, ehhez át kell gázolnunk egymáson. Nem kell. Lehet ezt úgy is csinálni, hogy a saját érdekeid mellett a másikat is figyelembe veszed. Mert hova vezet az a társadalom, amelynek tagjai a végletekig atomizálódnak és bezárkózva saját kis világukba, egymás ellen küzdenek?

Régebben voltak közösségi terek. Ma már el sem tudjuk képzelni, milyen lehetett azért lemenni a térre, hogy ott a társadalmi közösség részeként eszmét cseréljünk a „közös jóról” vadidegen emberekkel. Ma nem kell társaságba mennünk ahhoz, hogy a társadalom részének érezzük magunkat. Elég bekapcsolnunk a számítógépet és máris, akár a világ másik végén levő emberekkel beszélhetünk. A modern kommunikációs rendszer virtuális valósága elavulttá teszi az egységesített közteret és a hozzá kapcsolódó eszmét azokról az egyénekről, akik valamiféle „közös jóért” igyekeznek tevékenykedni. A magunk jólétéért küzdünk és elfelejtjük közben, hogy közösségi létre születtünk. Pedig elég végignézni az emberiség történelmén, hogy lássuk, mindig egy kapcsolódásban született összefogással jutottunk előrébb.

Ahhoz, hogy ki tudjunk lépni atomizálódott világunkból, tudatosan kell keresnünk olyan csoportokat, ahol újra „gyakorolhatjuk” legelemibb szükségletünket, a kapcsolódást. Emellett nem csak a közösség ereje és gyógyító hatása szól, hanem az is, hogy egy kapcsolatban a másik ember mindig minket tükröz vissza. Ahogy régen az édesanyánk és édesapánk, úgy ma a párunk, a gyermekeink és a barátaink azok, akiknek tükrében önmagunkat tapasztaljuk. Kapcsolatainkban mindig van mód önmagunk tudatos megfigyelésére és így személyiségünk fejlesztésére. Szerencsére egyre több olyan csoport alakul, ahol túlléphetünk az individuális szeparáción és a mélyebb önismeret, a helyes önérvényesítés mellett kapcsolataink minőségét is javíthatjuk.

Erre kínálnak lehetőséget az évek óta megrendezésre kerülő Integrál Táborok is. Itt, ahogy az integrál szemléletben mindig, a pszichológia és a spiritualitás egységével dolgozunk. Gánti Bence, az Integrál Akadémia alapítója és a táborok vezetője szerint a Föld kollektív tudatában most egy olyan új tudatosság mutatkozik meg, amely a kapcsolatok világában akar megnyilvánulni. Az jelenti az új tudatosságot és az új spiritualitást, ha a kapcsolatok világába le tudjuk hozni az új szellemi minőségeket. Magyarországon ennek egyik forrása az integrál közösség, ahová ez az újfajta tudatosság meg tud érkezni.

A pszichológia a mentális zavarok kezelésére jött létre, de a ’60-as évek óta az emberek megnyitására, a jóllét és az önmegvalósítás szolgálatába lett állítva. A keleti hagyományok szerint az emberi jóléten túl van egy szellemi felébredés is. Az integrál szemléletben és így az Integrál Táborokban is e kettő összekapcsolásával dolgozunk: a nyugati pszichoterápiás önismerettel és a keleti meditatív szellemi felismeréssel. Így egyszerre fordulunk befelé és kifelé. A belső önmegfigyelés tapasztalatait átültetjük a külvilággal való kapcsolatunkba, illetve a külvilágban tapasztaltakra belső önreflexióval reagálunk. Így önmagunkon túl emberi kapcsolataink is pozitív irányba változhatnak. A pszichológia és a spiritualitás összekapcsolásából született gyógyító és személyiséget transzformáló hatásokról beszéljenek most a táborok korábbi résztvevői:

„A tábor olyan közeget teremt, ahol meg tudok nyílni. Ezt megélni, felismerni, nekem egy felemelő és csodálatos érzés.”

„A lélek szomjazza azt a minőséget, amit ezek a terek biztosítanak.”

„Egy mélyebb fejlődés, egy mélyebb önismeret indult el nálam.”

„A legjobb az volt, hogy láthattam, az emberek hogyan nyílnak meg és érkeznek meg önmagukhoz.”

„Itt volt a legsokrétűbb az, ahogy emberekkel kapcsolódni tudtam.”

„Végre valaki nem ott áll elöl és állítja, hogy tudja a tutit, hanem olyan fantasztikus helyzeteket teremt, hogy az ember maga döbben rá dolgokra.”

„Egy felnőtt szabad ember vagyok vagy lettem és ezt tényleg át is éltem, ez fantasztikus érzés.”

„Erőt viszek haza, bátorságot és természetesen a hangomat.”

„A nevetés, a derű, a minőségi idő mindig itt volt a térben, amit közösen teremtettünk.”

  1. december 27-től 2018. január 1-ig megrendezésre kerül a következő, Szilveszteri Integrál Tábor, ahol neked is lehetőséged van gyakorolni és tapasztalni a kapcsolódásban rejlő transzformáció lehetőségeit!

Tarts velünk a mindenki számára nyitott Szilveszteri Integrál Táborba és légy részese az új tudatosság születésének!

Részletek: www.integralakademia.hu/telitabor2017

 

Hozzászólások