Sajátélmény beszámolók az Integrál Akadémiás életérzésről

Mit adhat a személyes életedhez az a három év, amit az Integrál Akadémia berkein belül, az integrál pszichológia képzésen élhetsz át? Ebbe az életérzésbe engednek betekintést azok a hallgatóink, akik az elmúlt években járták végig nálunk az önismeretnek ezt a korántsem hétköznapi útját.

 

Schweder József, 2012-es évfolyam

2015-ben végeztem az Integrál Akadémián és azóta főállásban egyéni klienseket kísérek az önismereti útjukon. Hálás vagyok azért a három évért, amiben kialakult bennem egy új identitástudat. Azzal foglalkozhatok, ami a lényem legmélyéről jön és a segítői munkában teljesen ki tudott bontakozni a személyiségem.

Az Akadémián mély tudást kaptam egy új emberképről, ami az integrál szemléleten keresztül érkezett el hozzám. A fejlődéslélektani tudás valamint a pszichopatológiai tudás nap, mint nap segít a klienseim személyiségének megértésében.

Az Akadémiai tanulmányaim előtt kezdtem el jógát tanítani, amit a segítői munka mellett ma is végzek. Az Akadémiai tanulmányaim során összeért bennem a spirituális utam a pszichológiai fejlődéssel. Ma már tisztán látom, hogy csupán a spirituális ösvényen járás nem hozza el a kiteljesedett emberi minőséget, ehhez a személyiség fejlesztése is szükséges.

Az Akadémián a saját élményű csoportos önismereti módszerek átélése nem csak a mély emberi kapcsolódásokat és a személyiségem fejlődését hozta, hanem a vágyat is hogy kiképződjek csoportvezetőnek is. Gánti Bence az Akadémia alapítója és vezetőjének önismereti flow csoport vezetőképzésen kiképződtem flow csoportvezetőnek. Több éven keresztül voltam Bence integrál táboraiban segítő, ahol rengeteget tanultam a csoportvezetésről.

Az Akadémia tanárai számomra nagyon hiteles szakemberek a saját területükön, nekem ez fontos aspektusa volt a döntésemnek, amikor gondolkodtam a jelentkezésről.

Az integrálos közösség új minőségű emberi kapcsolódásokat hozott az életembe. Megtapasztaltam és beépítettem az életembe, hogyan lehet mélyebben, érzelmileg is szóba állni másokkal a segítői munkámon kívül is. Olyan mély barátságok születtek, amik az Integrál Akadémia előtt nem voltak.

A feleségem megismerését is az Akadémiának köszönhetem és nem mi vagyunk az egyetlen pár, akik ebben a közösségben találtak egymásra.

 

Pálya Balázs, 2015-ös évfolyam

Az életem egy stabil, de mondhatni stagnáló mederben folyt néhány éve. Volt munkám, el tudtam tartani magam, kellemes, langyos életet éltem, és mégis volt valami bennem, ami miatt nem éreztem magam teljesen “okénak”. Eleinte nem foglalkoztam ezzel az érzéssel, és ennek meg is lett az eredménye. Erősödött, én pedig kezdtem úgy érezni, hogy ha ez így megy tovább, elszalad mellettem az élet, úgy, hogy valójában semmit nem tettem bele magamból.

A pszichológia alapvetően érdekelt, és eljutottam arra a pontra amikor azt mondtam magamban: tanulni kéne erről, időm végülis van. Össze is álltak a dolgok, az INTA pedig kb. szembe jött velem. Jelentkeztem és elindult az utazás. A legmegdöbbentőbb az volt, hogy itt az emberek beszélgettek. Nem úgy, mint a cégeknél, ahol dolgoztam, hanem úgy igazán. Elmondták, hogy vannak, mi zajlik bennük én pedig egyre több hasonlóságot kezdtem el felfedezni köztem és köztük. Talán, ha egy dolgot kéne kiemelnem, akkor ez lenne az: az érzés, hogy nem vagyok egyedül.

Második év végére annyira megérkeztem ebbe a térbe, hogy döntöttem: én munka szinten is ezzel szeretnék foglalkozni. Harmadik év végén kiléptem a multi világból, és az Integrál Akadémián (és azóta egyéb hasonló helyeken) szerzett tudásommal elkezdtem másokat kísérni az önismeret útján. Az Integrál Akadémiának köszönhetem az igaz szerelem megtalálását is.

Kapcsolódás. Belső mélységek. Integratív tudás. Jelenlét. Szív és ész. Nekem ezeket jelenti az Integrál Akadémia.

 

Balogh Enikő, 2017-es évfolyam

Az idősebb korosztály tagjaként szólok. Amikor elkezdtem az Integrál Akadémiát, 71 éves voltam, amikor befejeztem, 74.  Mindig kutattam, kerestem a bölcsességet, ami az élet értelmezéséhez és a helyes életvezetéshez segítene. A new age-el ránk tört sok ismeret, és riasztó volt az igazsághoz vezető utak sokfélesége. Hogyan döntsek, melyik út a helyes?

Amikor a kezembe akadt Ken Wilber könyve, az egymásnak látszólag ellentmondó nézetekről és utakról kiderült, hogy összeegyeztethetők, csak integrálni kell, nem túlhangsúlyozva az egyik vagy a másik oldalukat.

Az eligazodást, a tisztánlátást vártam az iskolától – és meg is kaptam. Mind a spirituális fejlődés, mind a személyiségfejlődés fontos pillére szellemi fejlődésünknek. Ezt végig követtük az előadásokon az emberiség és az egyes ember történetében. Tehát a tananyag óriási  intellektuális élmény volt.

Amit még szintén ígért az Integrál Akadémia, az a “csoportozás”. Az egymással való különféle pszichológiai gyakorlatok olyan megéléseket, kapcsolódásokat adtak, hogy  kialakulhatott az évfolyamban csoportlélek, egy elfogadó, megtartó emberi közösség, ahová jó volt megérkezni, jó volt a legbelsőbb érzéseinket megosztani, akikkel sok témáról lehetett beszélgetni. Ezt a fajta megnyílást el sem tudtam képzelni, hogy megtörténhet velem. És, de jó, hogy megtörtént!

József Attila sorait itt értettem meg: “Hiába fürösztöd meg önmagadban / Csak másban láthatod meg arcodat”

Köszönet, hogy létezik az Integrál Akadémia, hálás vagyok, hogy rátaláltam, és örülök, hogy vettem a bátorságot és felvállaltam a képzést! Több és boldogabb lettem általa.

Hozzászólások