A pszichospirituális krízisek megértése és kezelése

Ha egy nap belenézel a tükörbe, ahonnan a Jézusként reinkarnálódott Buddha néz vissza rád, majd tollat ragadsz, hogy megírd az új Bibliát, amely kozmikus szeretetben egyesíti majd az emberiséget, még nem biztos hogy megőrültél. Mielőtt még engem néznétek őrültnek, elmondanám, hogy pontosan ez történt David Lukoffal is, a transzperszonális pszichológia és a spirituális krízis elismert szaktekintélyével.

A spirituális ébredés bizony nem piskóta. Ha felkészületlenül ér minket, komoly válsághelyzetet teremthet. Számos dolog kiválthatja. A tapasztalatok szerint a leggyakoribb katalizátora pszichospirituálisa rendszeres meditáció, vagy a spirituális gyakorlat egyéb formája. A spirituális válságot átélő személyek gyakran számolnak be megváltozott érzékelésről, különös testérzetekről, felemelő, vagy éppen félelmetes látomásokról. Ezek az állapotok óriási kihívást jelentenek a modern pszichiátria és pszichológia számára, mivel nehezen elkülöníthetők a patológiásnak számító pszichotikus zavartól. Erről és sok minden másról beszél majd Christina május 12. előadásán, melynek részletes ismertetőjét alább olvashatjátok.

-Christina Grof és Stan Grof Budapesten! Május 10-11-12. Jegyek, infók itt.

Vasárnap, május 12.

Spirituális Válság:
A pszichospirituális krízisek megértése és kezelése

     Sok olyan állapot, amelyet manapság pszichózisként, vagy egyéb mentális zavarként diagnosztizálnak, valójában nem más, mint spirituális válság, a pozitív személyiségátalakulás és spirituális megnyílás egy nehéz szakasza. A pszichospirituális kríziseket többnyire gondolkodás nélkül pszichiátriai zavarnak nyilvánítják, ami automatikusan szupresszív gyógyszerezést és kórházi kezelést von maga után. Ha azonban megértjük és támogatjuk őket, ezek a mély transzformatív állapotok nem csak az érzelmi és pszichoszomatikus gyógyulást, de a pszichológiai és spirituális fejlődést is elősegíthetik.
      A Stanislav és Christina Grof által alkotott spirituális válság (spiritual emergency) kifejezés egy szójáték, amely hűen tükrözi a folyamat kettős természetét; egyfelől utal a krízisre (emergency), másfelől magában rejti a felemelkedés (emerge) lehetőségét is, hogy általa az egyén a lelki működés és a szellemi tudatosság magasabb szintjére léphet. Az előadás során, részben személyes élményeiből merítve, Christina arról beszél majd, miként járul hozzá ez az újfajta megközelítés a transzperszonális krízisek hatékony kezeléséhez és milyen szerepet játszik mindebben az általa 1980-ban alapított Spirituális Válság Hálózat (SEN).

Szabó András

Hozzászólások