Hogy néz ki belülről a világ legnagyobb bioboltja?

22604752871_27b6933f68_c

Klikkelj a képre a nagyításhoz

Hogy néz ki Amerikában egy biobolt? Nagyon durva! Ott kezdődik, hogy akkora, mint nálunk egy fél, vagy egész Auchan, csak minden bio. És minden van. Minden darab csúcsminőség. Képgaléria!
Én 5 éve vásárolok itt, de még mindig lenyűgöz. Az épületek tetején napelemek, önellátó energia. 35 éve létezik.A Whole Foods maga az életenergia orgiája. Lenyűgöz, hogy mire képes az ember, ha akar, és ha az egészséget és jólétet teszi a fókuszba. Felejtsük el az előítéleteinket az amerikaiak étkezéséről! Csak arra igaz, akit nem érdekel az egészsége. Nézzük a számokat: 13 milliárd dollár, azaz 300 ezer milliárd Ft a bevétele a Whole Foodsnak – vagyis nagyon sokan vásárolnak nagyon sokat ott, és persze az árak is magasabbak, mint a normál vegyszerezett közértben.

22604753561_9594268b9c_n

Klikkelj a képre a nagyításhoz

Amerika 500 leggazdagabb cégébe (Fortune 500) tartoznak. De aki akar, az jól étkezik, és a világ legnagyobb választékát találja itt meg az, aki egészséges biotermékeket keres, és arra akarja alapozni az életét. És persze sokan teszik ezt. Amerikában majdnem minden államban van, összesen kb. 400 áruház működik és 91.000 embert foglalkoztatnak. Egy új holisztikus gazdasági modellt találtak ki (amelyet a Conscious Capitalism c. könyvben és mozgalomban fejtenek ki), humanisztikusabb alapokra változtatva a viszonyt a termelőkkel és az állatokkal is. A dolgozóiknál integrál szintű (ún. Teal vagy Sárga) önszerveződő rendszert vezettek be, melynek lényege, hogy decentralizálják a hatalmat, feloldják a céges hierarchiát, és a dolgozó is döntési joggal és bizalommal rendelkezik.

22567527716_85591860f8_n

Klikkelj a képre a nagyításhoz

Az alapító John Mackey, az öko-spirituális Amerika egyik sztárja, egyben az integrál mozgalom egyik alakja a táplálkozás, ökológia és gazdaság terén. 2008 óta betiltották a műanyag zacskók használatát az áruházaikban, ahol csak organikus lebomló papír zacskók vannak.

Képgaléria

*

További írásokat tőlem a blogomon olvashatsz:

BANNER_BENCEBLOG

Hozzászólások