Meghalt, hogy szeressék – A spirituális élmények elfogadtatásáról

Amikor megszülettél, a türelem és a szépség ajándékát adtam neked. Most megkapod a tudás és a bölcsesség ajándékait is. Szeretném, hogy beszélj erről az embereknek, és hogy ezt az ajándékot átadd nekik.” – Hangzott Isten üzenete Erica McKezie-nek, aki a második Integrál Európai Konferencián beszélt a megtapasztalt élményeiről.
Miután Isten üzenetét megosztotta a környezetével, bipoláris személyiségzavarral diagnosztizálták és gyógyszerezték, ugyanis a hagyományos egészségügyi keretek jelenleg nem alkalmasak arra, hogy kezeljék az ehhez hasonló élményeket. Az elmúlt években, évtizedekben egyre több ember számolt be halál közeli élményekről, vagy élt át olyan spirituális válságot, mely túlmutat a hagyományos, eddigi tudományos rendszerek és a pszichiátria keretein.
Erica élményét a következőképpen foglalta össze: „Életemben először azt éreztem, tényleg élek. Annyira természetes volt minden. Világos alagútban utaztam, ami tele volt feltétel nélküli szeretettel. Örökre ott tudtam volna maradni, annyira tökéletes volt. És ezután Isten kezébe kerültem. Elkezdtünk kommunikálni. Ahogy gondoltam valamit, Isten válaszolt. Olyan volt, mint egy gyors tanulás. Nem voltam hozzászokva, hogy ez ilyen egyszerű legyen, hiszen korábban tanulási nehézségeim voltak.”
Erica az egészségügyben dolgozott ezelőtt, így belülről is rálátása volt a rendszerre. Személyes élményekor a gyógyszerek mellékhatásainak egyre súlyosbodó tünetei között azonban rájött, hogy az egész rendszer hibás, amit sokunknak együtt kell megváltoztatni. Ebben pedig már a szakma is társául szegődött.
A spiritualitás és pszichológia összehangolása ugyanis néhány évtizeddel ezelőtt már elkezdődött a transzperszonális pszichológiának, és különösen Stanislav Grofnak köszönhetően, majd a Ken Wilber nevéhez fűzhető integrál pszichológiában csúcsosodott ki.
buddha-1287228_1280Az Integrál Európai Konferenciára skype beszélgetésben becsatlakozott Stanislav Grof elmondta: „Paradigmaváltásra van szükség az emberi psziché és a pszichológia területén, ami ahhoz fogható, amit a fizikában Einstein relativitáselmélete okozott.”
Grof a transzperszonális pszichológia egyik alapítójaként kibővítette a hagyományos pszichológia területét azáltal, hogy az egyéni spirituális élményeket is bevonta a pszichológia vizsgálódási területébe. Grof sokat tett azért, hogy a személyiség- és lélekfejlődés során megélt spirituális válságot megkülönböztesse a szakma más betegségektől.
Grof feleségének, a két évvel ezelőtt elhunyt Christina Grofnak volt egy víziója: Egy hálózatban összekötő rendszerben gondolkodott, amihez mindazok az emberek tudnak csatlakozni, akiknek segítségre van szüksége, hogy kapcsolódni tudjanak azokkal, akik segíteni tudnak.
Reményt és segítséget egyszerre szeretett volna nyújtani, létrehozva egy olyan szervezetet, ami teljességgel képes az embert vizsgálni. Stanislav Grof jelenleg a Nemzetközi Spirituális Krízis Hálózattal (ISEN) együttműködve segíti a spirituális krízist megélőket.
Azon túl, hogy a spirituális krízis az egyén személyiség fejlődésében is jelentős szerepet játszik, azt mások elé tárva a közösség életére is hatással van. Az Erica által megtapasztaltak nem egyedülállóak, egyre többen állnak nyilvánosság elé, hogy élményeiket megosszák az emberekkel.
Erica McKezie legfőbb üzenete, amit mindezek után át szeretne adni az embereknek az, amire minden nap emlékeztetnünk kellene magunkat: Különlegességünk, az egyediségünk a legfőbb értékünk. Ez az, amit mi magunk hozzáadunk a közösséghez. Amikor megtanulod magadat értékelni és szeretni, akkor tudsz kapcsolódni másokhoz, és így együtt új minőségben kiteljesedni. Mindenki szép és különleges, de saját magunknak kell megtanulnunk magunkat szeretni!

Ha szeretnéd személyesen is meghallgatni Erica McKezie történetét, 2016. május 11-én megteheted Budapesten, sőt személyes konzultációt is kérhetsz tőle. Részleteket Erica magyarországi előadásáról itt találsz: www.visszateres.integraleuropeanconference.com
Integrál Európai Konferencia oldala: http://integraleuropeanconference.com/hu/
Facebook oldal: www.facebook.com/IntegralEurope
Könyv:  „Dying to fit in” (Meghalni, hogy beilleszkedj)

Hozzászólások