Bolond vagy hős?

the_fool_by_djrbennett-d3kk4j1A Bolond archetípusának, amely megjelenik a Tarotban és sok más rendszerben is, nagyon sok pozitív aspektusa van. A Bolond archetípusa igazából az élet és a pillanat élvezetéről szól, az itt és most megéléséről, az éberségről, a tudatosságról, a jelenlétről. A Bolond egy meghívás a játékra, a nehézség és negativitás elengedésére, a lehetőségek meglátására, a bizalomra és arra, hogy ne akarjunk mindent az irányításunk alatt tartani. Bátorít, hogy legyünk kíváncsinak arra, amit nem tudunk az irányításunk alatt tartani és engedjük meg az életnek, hogy szabadon kibontakozhasson és meglepetéseket hozhasson nekünk. A Bolond legnagyobb bölcsessége abban rejlik, hogy elfogadja a dolgokat olyanoknak, amilyenek.

A Symbolon a következőket mondja a Bolondról:
A Bolond azért lép időnként rivaldafénybe – mindig hirtelen bukkanva elő a tudattalan mélyéről -, hogy a magát gyanútlanul biztonságba ringató embert megszokott mindennapi életéből se szó, se beszéd, kibillentse. Kötelmektől, véleményektől és fontossá vált szokásoktól szabadít meg – ha tetszik, ha nem. Eleinte mindannyian félünk azonosulni ezzel a szerepszemélyiséggel, mert vele a lélek felmérhetetlen és beláthatatlan kalandja kezdődik. A Bolond az igazi misztikus hős, aki a védettséget és az otthont elhagyja, hogy világnak induljon tapasztalatokat gyűjteni, és saját útját mindenkitől függetlenül megtalálja. Az élet játékában legnagyobb ellenfele az alvilág uralkodója, Plútó (A csábító), aki az embert a kötelmek csapdájába és az EGO biztonságába csábítja, hogy ezáltal lelkét a fejlődés útjáról leterelje. A Bolond naiv bátorságával – amely a fél lábon is átsegíti őt a szakadék fölött feszülő vékony kötélen – azonban nem számol az alattomos Csábítóval. Így veszi kezdetét a lélek mélyén az erők küzdelme.

Az egyik oldalon a szabadság hívogat az élet tarka sokszínűségével, a másik oldalon az embert selyemgubóba burkoló, lelkét pedig hosszú téli álomba ringató plútói ígéret áll, miszerint az élet veszélyeit elkerülhetjük.

Az élet dermedten pihen mindaddig, amíg a hős fel nem ébred, és halotti álomból ki nem szakítja az embert. A bolond igazi üzenete, hogy az embernek először szellemileg és lelkileg kell feldolgoznia a nehézzé vált helyzetet, hogy azután kilábalhasson belőle.

Próbálj meg szövetséget kötni a benned élő Bolonddal, és tanulj meg nevetni magadon. A Bolond zavartalanul és boldogan halad útján egy meghatározhatatlan jövő felé. A Bolondot évszázadok óta tarka ruhájáról lehet felismerni, mert csak a bohócruha védi meg attól, hogy akaratán kívül bolonddá váljék. Jelmezét tehát tudatosan választotta.
(Peter Orban – Ingrid Zinnel – Thea Weller: SYMBOLON, 2009)

tarot-foolA Bolondot ábrázoló Tarot kártyán azt látjuk, hogy a Bolond csak egy kis batyut visz magával az útra. Ez azt jelenti, hogy nem cipeli a hátán az élet terheit, elengedett mindent, ami nehézzé tenné a magán cipelt súlyt. A másik érdekes részlete a kártyának az, hogy a Bolond egy szakadék széle felé sétál, miközben az arcán nem látni sem félelmet, sem rémületet. Boldogan és mosolyogva sétál. A szakadék a következő, még nem ismert pillanatot szimbolizálja, a bizonytalan jövőt, a jelenben még nem ismert dolgokat. A Bolond nyitott és boldog marad annak ellenére, hogy nem ismeri, mi vár rá. Nem próbálja megszervezni a jövőjét, hanem bizalommal sétál, abban bízva, hogy minden rendben lesz. Azt üzeni, hogy biztonságos haladni előre. A kártyán feltűnik az is, hogy a háttér nagyon világos, napfényes, az egész kártyát átjárja a fény, amit a sárga szín szimbolizál. A sárga szín jelent mindent, amit a ‘fény’ alatt értünk: az Univerzumot, az Istenit, mindent, ami meghaladja a személyes egónkat. Ez a fény átjárja a Bolond egész lényét, látszik a ruháján. Ő maga hordozza ezt a fényt, magán és magában egyaránt. Ez tehát a Bolond…

Még mindig azt gondolod róla, hogy ‘csak’ egy bolond?


angela11Angela Halvorsen Bogo, norvég előadóművész, bohóc, mesemondó és énekes
a Bolond archetípusával dolgozik már évek óta workshopjai és előadásai során, előtérbe helyezve a pozitív aspektusait. Tapasztalati úton tanítja, hogyan találj vissza a benned élő Bolondhoz, aki szembenéz a bizonytalan jövővel és nyitottan fogadja az élet meglepetéseit, akármilyenek is legyenek. Az Integrál Akadémia meghívására Angela Magyarországra érkezik 2016. december 2-án, így saját bőrödön is megtapasztalhatod a játék felszabadító erejét. Gyere játszani! Gyere szabadon repülni!

További részletek: www.integralakademia.hu/autentikusjatek

oromjateklet_webconversion

Hozzászólások