Magzatból emberré válni

orosz_katalin-nagymeretNagy örömünkre szolgál, hogy május 12-én, vasárnap, Orosz Katalin, klinikai szakpszichológus, a Magyar Transzperszonális Egyesület alapító elnöke (1994), a Kheiron központ vezetője, a Perinatus Alapítvány szakmai vezetője is előad majd. Orosz Katalin pszichoterápiás munkája a testi betegségek és a lelki traumatizáltság területére egyaránt kiterjed. Klinikai pszichológiai szakképesítése során jungiánus pszichoterápiában, imaginációs módszerekben és hipnózisban képződött. Transzperszonális pszichoterápiát angol, holland és amerikai kiképzőktől tanult. 1971 óta folytat spirituális gyakorlatot, 1976 óta pedig természetgyógyászattal is foglalkozik. A magyar ökofalu mozgalom egyik alapítója (1988). Az előadás során bemutatja majd a születési trauma általa kidolgozott pszichoterápiás feldolgozásának új módszertanát. A részletekért olvassatok tovább.

-Christina Grof és Stan Grof Budapesten! Május 10-11-12. Jegyek, infók itt.

MAGZATBÓL EMBERRÉ VÁLNI:
A SZÜLETÉS TERÁPIÁS MÓDSZERÜNK BEMUTATÁSA

Minden reggel egy kicsit újjászületünk a felkelő Nappal, minden krízisben lehetőségünk van újrastruktúrálni működésünket, minden változásban újraindíthatjuk életünket. Az elmúlt 15 évben gyakorlati pszichoterápiás munkám fókuszában a magzati lét és a születés élménye áll. Nem minden születés traumatikus, de ahhoz, hogy felnőtté válva testileg-lelkileg egészségesen működjünk, szükség van a pre– és perinatális élmények feldolgozására is. Transzperszonális pszichoterápiás módszertant dolgoztunk ki a test-munka újszerű módszerei, Jung mélylélektana és a humanisztikus irányzat attitűdjének integrálásával.
A Születés Kísérleti Műhely tagjai asszisztálják és vezetik az 1-3 napos csoportokat, valamint kísérik a kliensek érzelmi feldolgozó folyamatait egyéni terápiában. Az eddig résztvevő kb ezer személy testi-lelki folyamatait dokumentáljuk, elemezzük. Az együttműködés, saját élményeink közös és inspirált feldolgozása teremti meg a munka továbbfejlődésének lehetőségét: kitágul a terápiás tér, új módszerek és hipotézisek kidolgozása indulhat el.
Az előadáson ezt a gyakorlati terápiás munkát mutatom be. Fontos mindennapi kérdések megoldását tudjuk ezzel a módszertannal támogatni, melynek továbbfejlesztéséhez  Stan Grof munkássága bátorítást és ihletet adott. A születés 4 mátrixának függvényében mutatjuk be a következő lélektani témákat: változás, gyász, határok, kötődés, test.

Szabó András

Hozzászólások