Módosult tudatállapot: droggal vagy anélkül?

Te is átélsz olykor szinkronicitás élményeket? Tudod és érzed, hogy a sorsszerű véletlenek okkal és céllal történnek veled? Ezek a tapasztalatok ajtót nyitnak a magasabb létezési síkok felé. Arra emlékeztetnek minket, hogy az élet több annál, amit itt és most elképzelünk róla.

Merre van az arra?

A stresszes hétköznapok nyomása alól különböző megoldásokkal próbálunk fellélegezni. Van, aki alkoholhoz, droghoz, cigarettához, gyógyszerhez vagy egyéb tudatmódosító szerhez nyúl.

Ez rövid ideig képes a tűzoltásra, de, ha nem járjuk ki magunkban az utat a módosult tudatállapotok felé, az élet előbb-utóbb benyújtja a számlát. Ez mutatkozik meg abban a jelenségben, amikor a drogok depresszió és egyéb mentális vagy fizikai problémák formájában csapnak vissza.

Hogyan járd ki jól az utat?

A magasabb tudatszintek mindenki előtt nyitva állnak. Ha kijárjuk az odavezető belső utat, akkor személyiségünk valódi transzformáción mehet keresztül, ami egy magasabb tudatszinten való stabilizálódást jelenthet számunkra.

Ha érzed, hogy nehéz érzelmi terheket cipelsz, a legjobb, amit magadért tehetsz, hogy megfelelő önismereti szakemberhez, terapeutához fordulsz, aki segít elfojtott sérelmeid feldolgozásában.

Amennyiben alapvetően rendben van az életed, rendelkezel önismereti tapasztalattal és drogok nélkül szeretnél felszabadulni, megfelelő vezetés mellett biztonságosan kijárhatod az utat a magasabb tudatszintek felé. Ehhez eleinte érdemes egy transzperszonális vagy integrál szemléletű terapeuta, később pedig egy spirituális vezető, guru segítségét igénybe venned.

Ami tévútra vihet

Minden tudatállapot változáskor megnyílik a tudatunk. Ez megtörténik alkohol és drogok használatakor, de hipnózisban és egyéb módosult tudatállapotban végzett terápia esetén is. Mi a különbség a kettő között, miért csak a drog „csap vissza”?

A tudat megnyílásakor nem csak felfelé, a transzperszonális síkok felé nyílunk meg, hanem lefelé, a tudatalattink felé is. Miért okozhat ez problémát?

Tudatalattinkban őrzünk minden olyan érzelmi lenyomatot, amelyet vagy nem tudtunk feldolgozni, vagy preperszonális, szavak előtti korszakunkból ered (pl. méhen belüli életünkből). Amikor ezek az érzelmi csomagok úgy törnek a felszínre, hogy nem rendelkezünk a feldolgozásukhoz szükséges önismereti gyakorlattal, a folyamatot szakszerűen kísérő terapeutával és biztonságos környezettel, akkor a tünetek mentális, valamint fizikai problémákban jelentkeznek.

Ez egy ördögi kör a függőséget okozó szerek esetében, mert minél többet használjuk őket, annál rosszabbul érezzük magunkat és minél rosszabbul vagyunk, annál több szert akarunk használni.

Ha szeretnéd magad jobban érezni, fordulj az önismeret felé és járd ki magadban a magasabb tudatállapotokhoz vezető utat.

A módosult tudatállapot áldásos hatása

A hétköznapi problémák feldolgozására és a módosult tudatállapotok áldásos hatásának megtapasztalására az integrál flow élmények kínálnak lehetőséget. Ez a módszer humanisztikus (önmegvalósítás, hitelesség, itt és most), valamint transzperszonális irányú (spirituális jelenlét, képességek, ébredés) személyiségfejlesztésre szolgál.

A flow élmény megtapasztalása során túllépünk a hétköznapi, belső monológokkal és gondolatokkal tarkított tudatállapoton (racionális – wilberi 5-ös szint). Átlépünk az „itt és most” jelenlétébe, ahol csúcsélményeket és a körülöttünk zajló eseményekkel való egységet élünk meg. (wilberi 6-os szint).

A közösség gyógyító terében átélt egységélmény a kapu a kollektív tudati mezővel való összekapcsolódáshoz. Amikor ez megtörténik, ráébredünk, hogy az egységélmény nem öncélú, privát tapasztalás, sokkal inkább egy tágabb tudati tér, amely átkeretezi énképünket és választ ad a „Ki vagyok én?” kérdésére (wilberi 7-9-es szint).

Ebben a térben levetjük elhasznált szerepeinket és álarcainkat. Az önostorozást és belső negatív monológokat ledöntve meg merjük élni legtisztább önmagunkat és el merjük hinni, hogy igaz, jó, szerethető emberi lények vagyunk. Tulajdonképpen minden spirituszban (alkoholban és drogban) ezt a spiritumot keressük. Mégis csak itt, önmagunk tiszta, szent terében találhatunk rá.


Tapasztald meg velünk a kollektív mező tág tudati terét az Integrál Nyári Táborban!

Részletek: www.integralakademia.hu/nyaritabor2018

Hozzászólások