Integrál szemlélet: egy világkép,
amibe minden belefér

Ken Wilber, A Működő Szellem rövid története című könyvében olyan ember- és világképet ír le, amelyben a részrendszerek összekapcsolásával globális logikai egészként ismerjük meg a világot. Ez a modell egységesíti az archaikus kortól felvirágzott civilizációk tudását egészen napjaink posztmodern valóságáig. Ken Wilber az első – és tudomásunk szerint az egyetlen –, aki olyan globálisan integrált modellt dolgozott ki, amelyben értelmes egészként kapcsolódik össze az emberiség világról és önmagáról alkotott tudása. Ezt az egységesített rendszert integrál szemléletnek nevezzük.

Az integrációval foglalkozó modellek többsége 5-6 megközelítést egyesít, tehát csak a rész-integrációig jut el. Nyugat a pszichológia tudományos elméleteivel foglalkozik, kelet a spirituális hagyományok bölcsességéből táplálkozik. Az integrál szemlélet, szűkebb nevén az integrál pszichológia szakértői módon kapcsolja össze a pszichológiát és a spiritualitást, amire az emberi fejlődés univerzális lépcsőfokaiként tekint. Az integrál modell átfogó térképet ad a kezünkbe a teljes spektrumú ember- és világkép megismeréséhez.

Wilber elmélete szerint az evolúció a kozmosz megjelenésével, a bioszféra kialakulásával, jelenleg pedig az emberi tudat fejlődésével megy végbe. A nyugati pszichológia a lélek határáig kíséri el az embert. A transzperszonális és integrál pszichológia jól egyensúlyoz a lélek és a szellem határvonalán. Amennyiben innen is továbblépünk, úgy fejlődésünk jellemzően valamely spirituális hagyomány gyakorlásában bontakozik tovább. Ekkor egy guru, jógi, megvilágosodott mester kísér tovább utunkon.

Amikor az emberi tudás egyes részrendszerei globális egységgé állnak össze benned, korábbi gondolkodásod és értékrendszered egy magasabb szinten rendeződik újra. Az integrál pszichológia ismeretének és használatának következtében letisztulnak, kifinomodnak emberi kapcsolataid. Gondolkodásod kitágul, a problémákat sokkal hamarabb látod át és hatékonyabban oldod meg. A jobb- és bal agyfélteke szinkronizálódik, újfajta agyműködés jelenik meg. Azáltal, hogy átlátod a dolgok összefüggéseit, elindul benned az integráció folyamata. Gondolkodásod multidimenzionálissá válik, személyiséged pedig egy belülről vezérelt, autonóm működésmódba lép.

Az Integrál Akadémia küldetése, hogy az integrál szemléletet professzionális képzés keretében adja át mindazoknak, akik a tudományos világkép részterületeit egységes logikai keretben akarják látni és érteni. A 3 éves képzés Gánti Bence, klinikai szakpszichológus vezetésével és magasan képzett terapeuták közreműködésével zajlik. Oktatási rendszerünk sajátja, hogy az elmélet megértését sajátélményű önismereti csoportnapok teszik teljessé. Büszkék vagyunk arra, hogy az Akadémián végzett hallgatók az elme és lélek összekapcsolásával valódi integrált személyiségként élnek és működnek tovább.

Ha szeretnél többet megtudni az integrál szemléletről és az Integrál Akadémiáról, akkor kérd most a 12 részes e-mail tanfolyamunkat, melyet Messengeren keresztül küldünk el Neked.

 

Hozzászólások