Az animációs filmektől az LSD pszichoterápiáig

Tudtátok, hogy Stan Grof eredetileg animációs filmeket akart készíteni? A gimnázium után jelentkezett is a prágai Barrandov filmstúdióhoz. Röviddel azelőtt, hogy munkába állt volna, egy barátja kölcsönadta neki Freud Bevezetés a pszichoanalízisbe című könyvét, amit még aznap este kiolvasott. Lenyűgözték Freud újszerű gondolatai. Úgy döntött, az animációs filmek helyett inkább a pszichoanalízist és az orvosi pályát választja. Azt hiszem, ez megér néhány hálaszót és egy virtuális kalapemelést, köszönjük Sigmund.

Ha kíváncsiak vagytok, hogyan jutott el Stan a pszichoanalízistől a transzperszonális pszichológiáig, olvassatok tovább, majd nézzétek meg a videót is.

Stan hét évet töltött analízisben. Kezdeti lelkesedése azonban lassan csalódásba fordult. Korlátoltnak érezte a módszert. Rengeteg pénzt, időt és energiát fordított a képzésre, az eredményeket azonban korántsem érezte elég meggyőzőnek. Már épp azt tervezgette, hogy otthagyja a pszichiáteri pályát, amikor egy napon egy ampullákkal teli doboz érkezett a prágai Pszichiátriai Kutatóintézetbe, ahol akkoriban dolgozott.
hoffman02190A dobozt egy svájci gyógyszergyár, a Sandoz küldte. Egy levelet is mellékeltek, amiben röviden elmesélték, miként fedezte fel Dr. Hofmann (bal oldalon) az LSD pszichedelikus hatásait, miután többé-kevésbé véletlenszerűen kapcsolatba került az idegen anyaggal. Ami azt illeti, Albert Hofmann sosem tulajdonította a véletlennek forradalmi felfedezését. Amikor másodszor is szintetizálta az LSD-t, biztos volt benne, hogy az, a már ismert hatásokon túl (méhösszehúzódást okoz és csillapítja a migrénes fejfájást), élénkítő és pszichostimuláns hatásokkal is rendelkezik.

A levélben a Sandoz arra buzdította a pszichiátereket, hogy kísérletileg is teszteljék az LSD-t. Dr. Werner Stoll 1947-es úttörő tanulmányára alapozva úgy vélték, hogy a szer, a természetes pszichózisok mintájára, egyfajta “kísérleti pszichózist” idéz elő. A levélben volt még egy apró megjegyzés, amely mondhatni örökre megpecsételte Stan sorsát. Azt javasolták, hogy oktató jelleggel a pszichiáterek, pszichológusok és nővérek is próbálják ki az LSD-t, hogy így néhány óra erejéig bepillantást nyerjenek abba a világba, amelyben feltehetően a betegek is élnek.
Itt kezdődött minden. Most pedig kattintsatok a videóra, és hallgassátok meg Stant, ahogy saját ifjúkori élményről mesél.

(Hogy a felirat jól olvasható legyen, érdemes a beállításoknál a 480-as felbontást választani)

Szabó András

Hozzászólások