Hatha jóga és meditáció

Everness Fesztivál, Integrál Akadémia, Kis sátor, 2018. június 22. és 23. 08:00 – 9:30
A jóga órát vezeti: Schweder József – jógaoktató, integrál személyiségfejlesztő tanácsadó

“Gyerekkoromban a mesterem újra meg újra arra kért, hogy meditáljak. Én akartam is, de mivel nem volt benne gyakorlatom, nem tudtam. Mindig panaszkodtam, hogy az elme ide-oda szaladgál.
A mesterem azt mondta: “Ez az elme dharmája, hogy rohangál ide-oda. Miért aggódsz te valaki más dharmája miatt?”
A dharma kötelességet vagy természetet jelent. Az elme veleszületett természete, hogy áramlik.
(Szvámí Ráma)

Amikor a jógában a testtartásokat gyakoroljuk, akkor nemcsak megfeszítünk és ellazítunk, hanem koncentrálunk is, vagyis a tudatunkat fókuszáljuk arra, amit éppen csinálunk. Addig végezzük a nyújtást, az izmok nyújtását a testhelyzetben, amíg érezzük ennek a kellemességét, de fájdalmat nem tapasztalunk. Miközben gyakorolunk, légzésünkre is figyelünk.

A lélegzet tudatos és szándékos irányításának megtanulásával kulcsot kapunk érzelmeink és tudatunk uralásához.

A hatha jóga az az ága a jógának, mely egy sorozat testhelyzetet alkalmaz minden izom és ín nyújtására és erősítésére, melyek megrövidülhettek, összehúzódhatnak a mentális feszültségek és hibás testtartás hatására. Ezzel egy időben azok az izomcsoportok, melyek elgyengültek, mert nem használták őket, fokozatosan szintén megerősödhetnek. Az ellazulás nagyon fontos, a lábujjak hegyénél kezdve minden egyes izmot megtanulunk ellazítani úgy, hogy ezeket az izmokat a figyelem középpontjába emeljük és ellazítjuk.

A jóga óra kiegészül a himalája jóga elemeivel is. Ebben a rendszerben éppúgy jelen vannak a testhelyzetek (ászanák), a légző- és energetikai gyakorlatok (pránajáma), mint a különféle relaxációs gyakorlatok és a jógikus alvás (jóga nidrá). Kiemelt fontosságú még az elme csendjének (silence) gyakorlása.

A himalájai jóga dhnyána jóga rendszer, vagyis a „tudás” útja, amely a jóga minden ágát kidolgozza és gyakorolja, ám minden gyakorlat által a végső célt, a meditációt, a szamádhit keresi. A HimalájaTradíció a spirituális tudás töretlen folyama, amely a himalájai barlangkolostorokban élő nagyszerű bölcsektől származik.

A  jógaórán a fizikai gyakorlatok elvégzése után tizenöt perces relaxáció következik, melyet rövid meditáció követ.

Everness Fesztivál, Integrál Akadémia, Kis sátor, 2018. június 22. és 23. 08:00 – 9:30


Ismerd meg az Integrál Akadémia sátrában, tanuld meg szeptemberben induló új évfolyamunkban!

Ha már sok helyen kerested, de eddig nem találtad meg azt, ahol a pszichológia és a spiritualitás összeér, akkor itt  jó helyen jársz!


INTEGRÁL AKADÉMIA PROGRAMOK AZ EVERNESS FESZTIVÁLON – JÚNIUS 20-25.

A részletekért kattints a képre!


Hogyan éljünk spirituális életet a 21. században nyugaton?
Milyen a transzformáló életmód?
A mi válaszunk: az integrál életmód

Hozzászólások