A racionális és intuitív elménk integrálása a gyakorlatban

Everness Fesztivál, Integrál Akadémia Kis sátor, szerdán és csütörtökön 9:00 – 10:30
A műhelyt vezeti: Szabó Attila, integrál tanácsadó és tréner

A műhelyen ott folytatjuk, ahol a hagyományos meditációs technikák megállnak: hogyan kezelhetjük hatékonyan a meditáció során folyton visszatérő zaklató emlékeket, a felbukkanó feszültséget, szorongást vagy stresszt?

A gyakorlataimban két terület eredményeit ötvözöm: a Francine Shapiro által kidolgozott AIP (adaptive information processing) elméletet, valamint az évszázados meditációs hagyományokat. A technika alkalmazásával kioldódnak a feszültséget okozó blokkok, és hosszú távon erősödik a neokortex és a limbikus rendszer együttműködése, a jobb és a bal agyfélteke összehangoltsága, vagyis létrejön az integrált racionális-intuitív gondolkodás. Röviden adok áttekintést a technika hatására elinduló neuro-hormonális folyamtokról azért, hogy az idő nagy részében gyakorlatokat végezhessünk, és megbeszélhessük a hatásukat. Otthon is alkalmazható tudást és tapasztalatot vihetnek magukkal a résztvevők.

Röviden az integrál szemléletről

Amikor egy kisgyermek elméje nyílni kezd a világra, megkezdi különválasztani a „jót” és a „rosszat”, majd az „én”-t és a „nem ént”. Majd jönnek olyan megkülönböztetések, mint a „kint” és „bent”, a „van” és „nincs”, a „mi” és „ti” és így tovább. Ezek az első lépések, amelyek megalapozzák, hogy milyen képet alakít ki magában a világról, és miként találja meg a helyét benne. Például, hogy milyen lesz a személyisége, hogyan viselkedik közösségekben, mi lesz számára érték, és milyen vágyai és félelmei lesznek. Napról napra érik élmények, amelyeket feldolgoz, rendszerez és sémákban, mintákban, hitekben, hiedelmekben, egyre összetettebb gondolati struktúrákban képez le az elméje, vagy fogad be kívülről. Ezek a komplex gondolati rendszerek képezik a tudatosságunk, az értékrendünk és a világnézetünk alapjait, segítve mindnyájunkat abban, hogy az élet kihívásaira mindig a lehető legjobban reagáljunk.

A legfontosabb elv, amire az Integrál Elmélet rámutat, hogy a fenti területek csupán a valóság egy-egy részigazságát, aspektusát írják le, és

ha az egészet akarjuk megérteni, akkor egy új megközelítést kell alkalmaznunk.

Ennek oka egyszerű: az emberi elme a körülötte lévő világot hasítások útján képezi le (jó/rossz, én/nemén, kint/bent, stb.) Ezen hasítások által azonban elvesznek lényeges tulajdonságok, és a vizsgálatunk tárgyáról alkotott képünk torzul. Az integrál szemlétet azt jelenti, hogy magunkat egy sokhéjú rendszerben látjuk, belső és külső környezetünkkel való kapcsolatainkkal együtt. Az integrál szemlélet nem más, mint a test és az elme, az egyén és a csoport, az egyéni, belső világ és a külső, kollektív világ újraegyesítése, egyetlen komplex rendszerbe foglalása. Ezáltal egy sokkal hitelesebb képet tudunk alkotni, és sokkal hatékonyabban tudjuk beazonosítani a fejlődést szolgáló erőforrásokat és beavatkozási pontokat. Mivel egyéni és szervezeti szintű elemzési keretrendszert biztosít, rendkívül jól alkalmazható az önismerettől a munkaszervezésen át, egészen a szervezetfejlesztésig.

Az előadóról:
Szabó Attila – integrál tanácsadó, egyéni foglalkozásokon és tréningeken támogatja a lelki elakadásokkal küzdőket és az önismeretben fejlődni vágyókat. Gyakran tart vállalati vagy saját szervezésű csoportokat is. Ezen kívül terápiás kommunikációt tanít az Integrál Akadémián.

Csatlakoz te is!
Integrál Akadémia Kis sátor:
Szerda 2017. június 21.  9:00 – 10:30
Csütörtök 2017. június 22. 9:00 – 10:30


INTEGRÁL AKADÉMIA PROGRAMOK AZ EVERNESS FESZTIVÁLON – JÚNIUS 20-25.


Ha már sok helyen kerested, de eddig nem találtad meg azt, ahol a pszichológia és a spiritualitás összeér, akkor itt  jó helyen jársz!

Gyere, tanulj te is az Integrál Akadémián!
Önismeret integrál megközelítésben: az önismereti utak és technikák sokaságához adunk neked egy térképet.


Hogyan éljünk spirituális életet a 21. században nyugaton?
Milyen a transzformáló életmód?
A mi válaszunk: az integrál életmód

Hozzászólások