„Itthon vagyok. Létezik az, hogy ezek az emberek szeretnek engem.” – interjú az Integrál Akadémia diákjaival

Az Integrál Akadémia Nyílt Napján beszélgettünk az iskola jelenlegi és volt diákjaival. Arra az egyszerű kérdésre kerestük a választ, hogy mit adott nekik az Integrál Akadémia? A következőkben a válaszokat olvashatod.

Móni – 2017-ben végzett

Nekem sok idő kellett ahhoz, hogy megérkezzen mindaz, amit az Integrál Akadémia három éve alatt tapasztaltam. Az egyik legnagyobb ajándék, amit kaptam, hogy azzal megyek, ami van. Ezt egyre több területre át tudom forgatni az életemben, ami nagyon inspiráló. Mostanában indítottam el a saját projektjeimet, többek között szomatodráma csoportokat tartok és ott ezt nagyon meg tudom élni. Valamit hoz a kliens vagy valami van a csoportban és én azt átforgatom magamon. Tulajdonképpen intuitíve reagálok rá. Ez suhanó gondolatok formájában jelenik meg, amit be tudok vinni az emberekkel való munkámba. Van egy technikai keretem és a kreativitásomra, intuíciómra hallgatva rugalmasan tudok azon belül mozogni.

Ha azt mondanám, hogy egy új életet kaptam az Integrál Akadémiától, akkor esetemben ez nem lenne teljesen igaz, hiszen az életem a régi. A férjem maradt, a családom maradt, a munkám maradt, bár az önismereti út elején féltem attól, hogy esetleg ez mind megváltozik majd. Nem akartam eldobni azt, amit 25 éve csinálok, miért kellene? Szeretem az életemet, behoztam mellé egy új szemléletet és most a kettő kezd összeérni. Más minőségben vagyok jelen a saját életemben. Amíg nem jártam terápiára, addig azt gondoltam, hogy csak a megszokott működési módjaim vannak és csak azok szerint lehet élni az életet.

Elfogadtam magam, hogy ilyen vagyok, majd rájöttem, hogy sok minden más is van bennem. Olyan dolgokat is elő tudok hozni magamból, amiről eddig gőzöm se volt, egyszerűen nem fértem hozzá. Érdekes tapasztalás mindebben a belső erő megjelenése. Eddig az volt, hogy mentem, csináltam a dolgomat és nem volt mögöttem semmi. Most pedig azt érzem, hogy igen, megyek az életemben és valami nagyon stabil van mögöttem. Simán el is eshetek akár, mert akkor sincs semmi baj. Mert minden oké, fel tudok állni. Már nem mástól várom ezt, hanem ez az enyém, ez van és ez oké.

Gábor – másodéves

Az Everness Fesztiválon találkoztam először az Integrál Akadémiával. Az Evernessia színpadon Gánti Bence egy csoportos folyamatot tartott éppen, amiből egy nagy tribal buli kerekedett. Akkor ott meg tudtam élni azt, amit már régóta kerestem, hogy teljesen szabad vagyok. Az éreztem, hogy semmi sem számít, teljes szabadság van, nincsenek keretek, ez itt és most lehet. Ebből sokat tudtam töltődni.

Utána megismerkedtem közelebbről az Integrál Akadémiával és úgy döntöttem, beiratkozok. Az Integrál Nyári Táborba is elmentem, ami még inkább megerősített abban, hogy ez az én utam és a jövőben lelki tanácsadással akarok foglalkozni. Olyan érzés volt, mint amikor a vonat egy pillanat alatt bepattan a vágányra. Amikor a tábor véget ért, hatalmas kiszakadás élményt éltem át. Hiányérzetem volt, hogy feloszlott az az elfogadó közösség, ahol önmagam lehettem úgy, ahogy vagyok.

Alig vártam már, hogy elkezdődjön a suli, de közvetlenül az Inetgrál Akadémiával való megismerkedésem előtt foglaltam be szeptemberre egy utat az El Camino-ra. Feltettem magamnak a kérdést, hogy mit akarok én a Camino-tól, mit csináljak én ott? Végül úgy gondoltam, ennek is oka van, hát elmentem. Hamar meg is találtam az okot és csodálatos hat hetet töltöttem el ott.

Mindeközben nagyon érdekes volt, hogy végig éreztem az integrál közösség hiányát. Amikor az osztályom elkezdte az első alkalmat, majd a másodikat, én lélekben velük voltam. Miután visszajöttem a Camino-ról, alig vártam, hogy a harmadik tanítási hétvégén végre csatlakozhassak az osztályomhoz. Le is ültem az első sorba a jóga előadáson és nagy átéléssel csúsztam bele az integrál létbe.

Kéti – harmadéves

30-32 éves koromtól kezdve folyamatosan kerestem valamit és nem tudtam, hogy mit. Azt hittem, hogy a vallások tartalmát keresem, de az Integrál Akadémián megértettem, hogy mindvégig a spiritualitásukra voltam kíváncsi. Először azt hittem, hogy szociológiai szempontból érdekel, hogy miért kell a vallás, mint rendező elv az embereknek. Az volt az első nagy élményem az iskolában, hogy megérkezett hozzám ez a kérdés, ami mindeddig valahogy rejtve volt előttem. A vallások mögött meghúzódó közös spirituális gyökeret kerestem és ezzel együtt itt rögtön a választ is megkaptam hozzá.

A másik nagy élményem az volt, amikor elkezdtem a tanú szemével, külső megfigyelőként szemlélni önmagam. Megérkezett az önreflexióm és tudatos lettem a saját folyamataimra. Ez valószínűleg az Akadémián zajló folyamatos csoportozás és az egyéni terápiák eredménye volt. Most arra várok, hogy mindez integrálódni tudjon bennem a multi világával, amiben dolgozom. Egyelőre nincs olyan tervem, hogy ebből teljesen kiszakadjak, sokkal inkább ezt akarom a munkám részévé tenni. Az Integrál Akadémiától egy új életszemléletet, új értékrendet kaptam, ami egy erősen humán orientált értékrend és, ami egyébként nem jellemző a társadalmunkra.

Amióta ezt gyakorlom, azt a visszajelzést kaptam a környezetemtől, hogy megváltoztam. Kevésbé vagyok önérvényesítő, követelőző, sokkal inkább tudom hagyni az embereknek, hogy tévedjenek. Ez egy teljesen új életfilozófia, amit itt tanulunk. Amikor először hallottam arról, hogy ez az iskola új életszemléletet ad, akkor úgy gondoltam, hogy ez elég fellengzős. Nehogy már azt mondják, hogy eljövök ide és megváltozik az életszemléletem! A franc se hitte el. Amikor először hallottam Bencét erről beszélni, akkor azt gondoltam, hogy, na jól van. Amikor másodszor hallgattam, akkor kezdett ijesztő lenni, hogy ne már, tényleg megváltozik? Most meg az van, hogy, aha, változik és ez tök jó.

Csongor – másodéves

Elvárások nélkül érkeztem az iskolába. Számomra a legkézzelfoghatóbb pluszt a közösség hozta az életembe. Itt egy olyan közösség van, ahol azt érzem, hogy nem kell szerepeket játszanom. A való világban nehezen találtam ehhez hasonlót vagy talán nem is próbáltam ilyen szinten beleengedni magam, mint itt, de azt tapasztalom, hogy itt ezt lehet.

A legfontosabb, hogy mások által, a kapcsolódások által egyre jobban megismerem saját magam. Azt gondoltam, hogy ebben relatíve jó vagyok, de az elmúlt egy év alatt rá kellett jönnöm, hogy ez az út még erőteljesen tart és valószínű, hogy soha nem fejeződik be. Nagyon sok önismereti tapasztalatom van, mert sok mindent kipróbáltam korábban, miközben azt éreztem, hogy el vagyok valahol veszve ebben az egészben.

Ehhez képest ez a rendszer, amit az integrál szemlélet hoz, a helyére tette bennem a dolgokat és egy új minőséget adott az egésznek. Korábban sok mindenbe belekaptam, most viszont állandó dolgok lettek az életemben. Járok egyéni terápiába és az iskolában folyamatosan zajló önismereti csoportnapokra. Úgy gondolom, hogy ez hozta meg azt a stabilitást, ami korábban nem volt meg. Azt tapasztalom, ha tudom, ki vagyok és tudom, mi a szerepem a világban, akkor a külső működésem is tisztább. Egyszerűbb a külső céljaimra fókuszálni és megvalósítani azokat. Öröm és nyitottság van bennem mindezzel kapcsolatban.

Attila – másodéves

Nekem az emberek közelsége az, ami meghatározó az Integrál Akadémián. Belépsz ide és van egy ilyen idetartozás érzésed. Ez nagyon szép és nagyon nyugtató érzés. Szeretném azt hinni, hogy a három év alatt mindenki eljut arra a pontra, amikor azt érzi: Itthon vagyok. Létezik az, hogy ezek az emberek szeretnek engem.

Én alapvetően egy nyitott ember vagyok, de azt a részemet, aki talán a lehető legnagyobb mértékben őszinte és igaz tud lenni csak itt vagyok képes megmutatni. Nagyjából semmilyen álarcot nem kell mutatnom. Talán egy picit még mindig visszafogom magam, de megjönnek azok a helyzetek, megjönnek azok a kapcsolódások, akár az önismereti csoportokon, akár az ilyen eseményeken keresztül, hogy önmagam lehetek.

Én önmagam vagyok és nagyon jó látni, hogy a másik is önmaga. Örülök annak, amikor látom a másikat önmagaként. Itt egy hatalmas közösséget kaptam, ahol szinte nem tudok hova fordulni, hogy ne ezt a tükröt lássam.

Zsombor – harmadéves

Az Integrál Akadémián összerendeződtem és sokkal tudatosabb lettem magamra, a környezetemre. Korábban is sok tudást összegyűjtöttem, mert úgy gondoltam, hogy sosem elég a tanulásból, az integrál szemlélet megismerése óta azonban másképp nézek az emberekre.

Sokat változott az, hogy miként ülök le a klienseimet kísérni. Továbbra is azt vallom, hogy élményekből és tudásból sosem elég, de most már van egy nagyobb rálátásom, iránytűm, hogy milyen módszert, milyen utat melyik helyzetben érdemes választanom.

Ezen felül nagyon sok élményt kaptam az iskolától, amikben megélhettem mélységeket és magasságokat, őszinte kapcsolódásokat és új látásmódokat. Mindezt egy nagyon jó közösség tagjaként.


Te is szeretnél álarcok nélkül önmagad lenni egy elfogadó közösségben? Jelentkezz szeptember 15-én induló új évfolyamunkba!

További részletek: http://integralakademia.hu/aktualis/aktualis-programok-az-integral-akademian/544-mit-kinal-az-integral-akademia

Hozzászólások