Konferencia nyitány: A transzperszonális pszichológia bemutatása

konferencia nyitányGánti Bence, az Integrál Akadémia alapító elnöke és szakmai vezetője, integrál szemléletű pszichológus, klinikai szakpszichológus. 

1997-ben találkozott először az integrál szemlélettel, ekkor tűzte ki céljául annak hazai elterjesztését. Sokat utazik a világban, a távol-keleten meditációs és gyógyászati tanulmányokat folytat, az Egyesült Államokban pedig olyan kiemelkedő gondolkodóktól és szakemberektől tanul, mint Ken Wilber és Stanislav Grof. Az integrál képzés szervezése mellett előadásokat tart, személyiségfejlesztő-, terápiás-, és transzlégzés csoportokat vezet, valamint egyéni terápiával és coachinggal is foglalkozik. Az évek során kidolgozott egy saját csoportozási technikát, amelyet Integrál Flow Terápiának nevez. Házigazdaként  a transzperszonális pszichológia és a Grof házaspár bemutatásával ő nyitja meg a május 12-én megrendezésre kerülő Országos Transzperszonális Konferenciát is.

-Christina Grof és Stan Grof Budapesten! Május 10-11-12. Jegyek, infók itt.

A TRANSZPERSZONÁLIS PSZICHOLÓGIA HELYE A PSZICHOLÓGIÁBAN ÉS
A GROF HÁZASPÁR MUNKÁSSÁGÁNAK BEMUTATÁSA

Workspace 1_003Gánti Bence elhelyezi a transzperszonális pszichológiát a pszichológia történetében, kitér arra, hogyan és miért alakult ki, továbbá áttekinti a Grof házaspár munkásságát és szerepét a nyugati pszichológiai gondolkodás átalakulásában és a spirituális út megértésében. Grofék munkássága megreformálja a pszichológia szemléletét, kitágítja az emberi psziché spektrumát a spirituális dimenziókra. Az embert alapvetően spirituális, kozmikus lénynek tekinti, nem pusztán egy materialista “bőrbe zárt ego”-nak. Legalizálja a spirituális élményeket, ugyanakkor tudományosan kutatja is azt és felhasználja a pszichoterápiás segítségnyújtásban.
Grofék munkássága és a transzperszonális pszichológia nem csak a lélektanra hat ki, hanem számos spirituális útkeresőnek is útmutatást ad. A mai kor “spirituális, de nem vallásos” igényeinek megfelelő támpontokat, térképet és gyakorlatot ad, amelyben integrálódik a freudi és jungi pszichológia, a születéskörüli élményvilág, valamint a tudat és az univerzum spirituális dimenzió is, melyet a különféle spirituális hagyományok tárgyalnak. Helye van a sámánikus, jógikus, buddhista vagy keresztény misztikus élményeknek.
A Grofék által bevezetett holotróp légzés az első olyan nyugati technika, ami drogmentesen és biztonságosan vezet ki az ego bilincseiből a spirituális és misztikus élmények világába. Sok embernek ez az első nagy beavatás az életében, másoknak pedig a tudat mélyén húzódó szavakkal elérhetetlen hétköznapi élettraumák feloldó lehetősége. Nem véletlenül terjedt el Amerika mellett a legtöbb európai országban, valamint Ázsiában, pl. Indiában is! A nap indító előadásaként Gánti Bence célja pontosan informálni erről a tisztelt közönséget, bevezetést adni a transzperszonális és grofi világba és ezzel megadni a nap további előadásainak a keretét. 

Gánti Bence személyes bemutatkozása:

bence_smAz Integrál Akadémia alapító elnöke és szakmai vezetője vagyok. Integrál szemléletű pszichológus, klinikai szakpszichológus.
1999-ben végeztem el az ELTE pszichológia szakát, szakdolgozatomat a Wilber-féle transzperszonális és integrál pszichológiából írtam, amellyel 1997-ben kezdtem el foglalkozni. Ekkor tűztem ki célomul a szemlélet hazai elterjesztését, felismerve annak evolúciós jelentőségét és szükségességét. E törekvés  fejleménye ma az Integrál Akadémia, amely módszeresen és rendszerezetten képzi az érdeklődőket a témában.
A pszichológusi alapdiploma megszerzése mellett és után a hazai pszichoterápiás tanulmányaimat a következő helyeken végeztem: integratív hipnoterápiás képzés dr. Daubner Bélánál; NLP képzés dr. Bíró Gyulával; Katathym Imaginációs Pszichoterápia tanfolyam (KIP, Leuner) Kácsándi Elvírával; Tündérhegyi Pszichoterápiás képzés (pszichoanalitikus irányultság); pszichodráma; klinikai szakpszichológus képzés – Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi kara; hat év magántanítványság Honti Lászlónál (humanisztikus és transzperszonális pszichológia, jóga, meditáció, transzlégzés). Emellett 1997 óta sokat utaztam a világban, melynek részei voltak a meditációs és gyógyászati tanulmányok távol-keleten – Burmában, Indiában, és Thaiföldön, továbbá az Amerikai Egyesült Államokban, ahol Ken Wilbernél, az integrál pszichológia megalkotójánál, és Stanislav Grofnál, a transzlégzés megalkotójánál tanultam. Nagy hatással voltak rám ezentúl Fatima Wingelmayr osztrák szúfi gyógyító és Frank Cardell amerikai gestalt terapeuta csoportjai.
A képzés szervezése és az előadások tartása mellett tanárokat képzek, személyiségfejlesztő-, terápiás-, és transzlégzés csoportokat tartok, továbbá magánpraxisban  és videós skypon át pszichoterápiás konzultációt és coachingot folytatok Magyarországon és Amerikában. Az évek során kialakult a saját csoportozási módszerem, az Integrál Flow Terápia, mely egyesíti a spirituális teret és a pszichoterápiás teret. Tréningeket és csoportokat tartok Európa más országaiban (Németország, Oroszország, Bulgária) és az Egyesült Államokban. 

Szabó András

Hozzászólások