Lemaradtál? Így teremt rendet benned az integrál szemlélet

Pénteken délután 5 órakor már javában gyülekezett az Integrál Akadémia jelenlegi és volt hallgatóinak apraja-nagyja mindazokkal együtt, akik testközelből is szerették volna megtapasztalni, mit kínál a három éves Integrál Pszichológia képzés. A nyílt nap első felében Gánti Bence, az Integrál Akadémia alapítója vezetett be minket az integrál szemléletbe és abba a küldetésbe, ami élete fő mozgatórugójává vált.

Bence elmesélte, hogy a tudományos ateizmus virágba borulása után az emberek lelke és szelleme éhes lett valami többre, valami mélyebbre. A keleti tanok ekkor, az 1960-as években azért tudtak átáramolni Nyugatra, mert a kollektív tudatban már megjelent erre az igény. Bence röviden összefoglalta nekünk a tudatosság változásának állomásait. Eszerint több ezer év tradicionalizmus után beköszöntött a 300 éves ateista modernizmus (az ipari forradalomtól számítva). A tudatosságban a ’60-as években új hullámként érkező nyílás eredménye lett a New Age-el és ezoterikus tanokkal tarkított posztmodernizmus. Ezt követte a legújabb hullám, a poszt-posztmodernizmus megjelenése, melynek egyik fő kifejeződése Ken Wilber munkássága és az integrál szemlélet megszületése.

A ’90-es években, amikor Bence egyetemi éveit töltötte az ELTE pszichológia szakán, még nem volt szabad spiritualitásról beszélni akadémiai körökben. Ő úgy érezte azonban, eljött az idő, hogy a spiritualitással is foglalkozzon a pszichológia, mert az is az ember belső élményvilágnak, a léleknek a része. Így nyilatkozott arról a pillanatról, amikor mentora, Dr. Honti László a kezébe adta Ken Wilber, A működő szellem rövid története című könyvét: „az integrál szemlélet és én egy életre összekapcsolódtunk”. Elhivatottságát kifejezve Magyarországon elsőként írt szakdolgozatot spirituális témában akadémiai körökben. Talán a tudatosság megérkezett újhullámának és Bence szilárd hitének köszönhető, hogy nem csak elfogadták szakdolgozatát, de ebből az elköteleződésből meg tudott születni hazánkban az Integrál Akadémia, ami azóta a nemzetközi integrál világ egyik központi bástyájává nőtte ki magát.

Az integrál szemlélet Bence elmondása szerint nem más, mint fejlődéstudatos, evolúciós gondolkodás. „Ősemberek, törzsek, ókori társadalmak, középkor és egyszer csak lett nekünk 1901, amikor Freud azt mondta: nyitok nektek egy szobát, ebbe bárki bejöhet és szabadon gondolkodhat önmagáról”. Freuddal történt egy váltás az emberi tudatosságban: megjelent az önreflektív tudat. Míg a modernitásra a zárt szív és okos fej volt jellemző, addig a posztmodernnel megérkezett a szívnyílás, elcsendesültek a gondolatok, az emberekben felmerült a lélektől lélekig való kapcsolódás igénye. A poszt-posztmodern beáramlása, vagyis az integrál szemlélet meghozta a minket körülvevő és mindent átható láthatatlan mezővel, a spirituális dimenzióval való kapcsolódás lehetőségét is. Bence elárulta, hogy az evolúció itt nem áll meg, valószínűleg újabb és újabb tudatszintek fognak még kialakulni.

Megtudhattuk, hogy az integrál személet rendet teremt a káoszban. Bence ezt úgy interpretálta, hogy amikor a tudatosság posztmodern hulláma elkezd nyílni bennünk, hajlamosak vagyunk sutba vágni az addigra már agyonhasznált racionalitást és egy időre csak a módosult tudatállapotoknak, sajátélményeknek és spirituális megtapasztalásoknak szavazunk létjogosultságot. A poszt-posztmodern beáramlásával ez elkezd felülíródni. Az integrál oly módon teremt rendet bennünk, hogy a racionális bal agyféltekénk és a spirituális, érző jobb agyféltekénk szinkronba kerül egymással. Ekkor az objektív tudomány és a szubjektív sajátélmény integrálódik és mindkettő elfoglalja bennünk központi helyét. Az integrál modell segítségével a csecsemőkortól a megvilágosodásig mindent meg tudunk érteni. Elindulhatunk a kiteljesedett emberi lét felé vezető úton, hogy a későbbiekben ezt is meghaladva tudatosságunk még magasabb régiókba emelkedhessen. Mindebből számomra egyvalami bizonyossá vált: az, ahogy ma látjuk magunkat és a világot még messze nem testesíti meg az emberben és az evolúcióban rejlő lehetőségeket. Mindenkiben ott a potenciál, hogy a létezés magasabb síkjaira emelkedhessen. Rajtunk múlik, hogy megállunk-e a tudatosság létráján és megelégszünk-e azzal, amennyi itt és most a világból számunkra átélhető.

Az első két órában a racionális részünknek adóztunk az elmélet áttekintésével. A továbbiakban a sajátélményé volt a főszerep. Megtapasztaltuk a kiscsoportos beszélgetések egyesítő erejét, ahol jövőbeni és jelenlegi Integrál Akadémia hallgatók a legnagyobb természetességgel nyíltak meg egymás előtt. Az iskola egyik tanára, Parádi József játékos, mégis minden szívet megérintő gyakorlatok segítségével kalauzolt el minket önmagunk, a közösség és a mindenhol jelenlévő láthatatlan mezővel való kapcsolódás felé. Megérthettük, hogy a gyakorlatban alkalmazott integrál szemlélet túlmutat a remény és álmodozás rózsaszín ködfátylán: itt a spiritualitás a ráció házasságával saját tapasztalatként transzformálja életünket egy teljesebb emberi létezés felé. Lehet, hogy erről az alkalomról most lemaradtál, de szombaton még van lehetőséged elmélyülni az elméletben a 11. évfolyam első előadási napján. A vasárnapi önismereti csoportfoglalkozás azonban már csak beiratkozott hallgatóink számára lesz elérhető, ahol megkezdődik egy újabb megtartó, egymás felé lélektől lélekig nyitott közösség összekovácsolódása. Az előadások továbbra is látogathatók lesznek a nagyközönség számára. Meghívunk mindenkit, hogy gyertek, lépjetek velünk az evolúció következő állomására, kezdjetek el élni a kiteljesedett emberi létezés mindenki számára elérhető tudatosságában!


Szombatig iratkozhatsz be az Integrál Akadémiára!

Részletek: http://integralakademia.hu/aktualis/aktualis-programok-az-integral-akademian/544-mit-kinal-az-integral-akademia

 

 

Hozzászólások