Mi az, amiről tudod, hogy érdemes érte élni?


“A szívedet nem tudod akarattal
megnyitni. De megengedheted
neki, hogy megnyíljon,
ha megfelelőek a körülmények.”
– Krishna Das

Csíkszentmihályi Mihály arra tette fel az életét, hogy megértse a boldogság, kreativitás és a kiteljesedés fogalmait. Európában nőtt fel és a II. világháborút 7 – 10 éves kora között élte meg, aminek megtapasztalása egy nagyon mély belső kutatást indított el benne, hogy vajon az emberek mitől érzik magukat boldognak? Mi az, amiről eldöntik, hogy azért érdemes élni? Mi az élet értelme?

Pszichológusként és kutatóként a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás váltak szakterületévé. Az évek során megfigyelte, hogy a kreativitás a központi forrása az életünk értelmének. „Amikor kreatívak vagyunk, akkor azt érezzük, hogy az életünk teljesebb.” 1975-ben írta le tudományos pontossággal az úgynevezett “flow-élményt”, amely szerinte a boldogság egy lehetséges útját kínálja fel. Csíkszentmihályi Mihály szerint,

ha megtaláljuk, hogy mi jelenti számunkra a boldogságot, akkor ezáltal rájövünk arra is, hogy mi az életünk értelme.

A flow (áramlás) a tiszta fókusz állapota, amely által teljesen elmerülünk egy tevékenységben. Ebben az állapotban a koncentrálás és a kontroll érzése nagyon magas, és megváltozik az időérzékelés is, leggyakrabban úgy érezzük, hogy megállt. A flow nem egy bizonyos tevékenység tartalmától jön létre, hanem attól a minőségtől, ahogy ebben a tevékenységben benne tudunk lenni. Szükséges, hogy a tevékenységnek legyen célja, viszont a kihívás nem lehet túl magas, de túl alacsony sem. Ez azért fontos, mert az eredmény befolyásolja a hogylétünket: ha jól teljesítünk, jól érezzük magunkat, és boldogok vagyunk; ha pedig nem tudunk teljesíteni, rossz hangulatunk lesz, a kudarcsorozat pedig depressziót okoz.

DSC_4702Gánti Bence munkája során a flow állapotot használja és állítja elő a terekben, ahol emberekkel dolgozik. A flow fogalmát az egyénről kiterjesztette az emberközti kapcsolódás spirituális szintjeire, alapul véve a transzperszonális és az integrál pszichológia ismereteit.
Bence a több éves csoportokkal való munka alatt megfigyelte, hogy egy spirituális mező van a flow élménye alatt, amely rajtunk keresztül fejezi ki magát, amikor flow-ban vagyunk. Ez a mező főleg akkor jelenik meg nagyon erősen, amikor kapcsolódunk egymáshoz, miközben egyénileg is flow állapotában vagyunk.

Bence non-verbális gyakorlatok, bodywork és tiszta jelenlét gyakorlatok által idézi elő a résztvevőkben a mélyebb tudatossági állapotokat, amelyek által a flow élmény megjelenik az egyénben és a csoportban egyaránt. Az élmények verbális megosztása a gyakorlatok végén azonnali gyógyító hatással bír, ugyanis legtöbbünk a mai magasan individualizált világ kapcsolatnélküliségétől szenved.

A gyakorlatok által lazulnak az ego-fixációk, ami lehetőséget ad arra, hogy a résztvevő megnyíljon felfelé, a spirituális élmények felé, és lefelé, a korábbi nem feldolgozott élményei felé is. Ezek a szintek ugyanis tükrözik egymást és a nyílásuk egy időben történik. A régi, nem feldolgozott élmények tudatosítása által tudjuk tudatosítani a magasabb szinteket is. Ha az alacsonyabb szintek tagadásban vannak, akkor a magasabbak sem tudnak megnyilvánulni.


A csoportos flow élménynek a megtapasztalása, gyakorlása és gyógyító hatása zajlik az integrál táborokban, amelyek évvégén az új évbe való átlépés pillanata köré szerveződnek.

Szeretnénk, hogy az új évbe való átlépés egy feltöltő, energizáló és talán új utakat megnyitó élmény legyen, amelynek az első lépése egy mély kapcsolódás önmagaddal, az életeddel és a környezeteddel lehet.  

inta_telitabor_hun_16_v2

Hozzászólások