Minden nép és kultúra ősei sámánok voltak

shaman-smoking-e1446230427442

Ahogy az indiánok, úgy a magyar őseink is sámán hitvilágból érkeztek (jelenlegi szibériai sámánság a rokon). Az az igazság, hogy minden nép és kultúra ősei sámánok voltak a Földön, nemcsak a magyaroké, ugyanis mindenki egykor törzsi nép volt, és a spiritualitás sámánikus módozata a törzsi létmódhoz tartozott.

A többségünk a huszadik század modern tudományos szemléletével nevelkedett, ahol mindezt a letűnt régmúlt naiv, s picit megmosolyogni való pogány vallásának tekintik, ami maximum folklorisztikusan érdekes. Keresztény szempontból pedig pogánynak vagy egyenesen az ördögtől valónak tartották. Ma már látni, hogy ennek politikai oka is volt. Mind a keresztény premodern, mind a tudományos modern nézet mellénéz, és nem látja mi ez.

Eközben a sámánok nem zavartatják magukat: voltak, vannak, lesznek. Ez nem egy letűnt korszak, hanem jelenleg is fennáll párhuzamosan a többi spirituális hagyománnyal, tudománnyal és pszichológiával. Ami még érdekesebb, hogy mindannyiunknak része a sámánság, akár tudjuk, akár nem. Az egyik meta üzenet, hogy

egy-egy kultúra és spirituális hagyomány a saját lényed különféle részeit mutatja meg a számodra.

Megvan benned a “buddhista csend”, a “szúfi szeretet szenvedély”, a “keresztény hit”, valamint a “sámán ösztönös intuíció” és kapcsolat a természettel. Csakhogy a csend és az éntelenség nem csak “buddhista”, vagy “jógikus”, az elengedés és önátadás – “insallah” – az nem csak szúfi, hanem emberi, a hit-remény-szeretet nem csak “keresztény”, az intuitív olvasás és mélyebb kapcsolat a természettel nem csak “sámán” vagy “indián”, hanem univerzális, mindenkiben jelen lévő dolgok. A hagyományok azért érdekesek, mert egy-egy aspektusát mutatják meg és dolgozták ki pontosan az emberi lényünknek, és az integrál szemléletben összerakjuk ezeket, hogy egy teljes emberképünk és önismereti utunk lehessen egy globális korban.


Várunk szeretettel egy különleges sámán utazáson
A sámánok lélektana és spiritualitása
2016, december 17. – 18.

Témakörök:

  • Az eurázsiai sámánok, és az ősi magyar hitvilág
  • A természetben élő népek tudósainak ősi bölcsessége 
  • A hawaii kahunák lelki tanításai
  • Az amerikai indiánok területi áttekintése és spirituális gyakorlataik megértése
  • Lelki és testi gyógyítás az indiánoknál: hogyan használja az ősi tudást ma az indián?

samanok_titokzatos_vilaga_2016_

További részletekért KATTINTS IDE!

Hozzászólások