Ünnepeld velünk a téli napfordulót december 21-én!

A téli napforduló ősidők óta fontos ünnepe az emberiségnek. A nyári napfordulóval együtt egységes keretet adott őseink időszámításának. Az északi féltekén december 21-22-re esik a téli napforduló, a délin pedig pont ellenkezőleg, június 21-22-ére. Amíg a nyári napfordulón, Szent Iván-éjszakáján azért gyújtottak tüzet, hogy elűzzék a közeledő sötétséget, addig a téli napforduló alkalmával a fény születését, az élet megújulásába vetett hitet ünnepelték.

A téli napforduló idején a leghosszabb az éjszaka és a legrövidebb a nappal. Ezt követően a nap egyre több időt tölt az égen és szépen lassan lerövidülnek az éjszakák. Őseink ekkor számot vetettek belső világukkal, megküzdöttek a sötétséggel és a nappalok újjászületésével párhuzamosan a lelkükben diadalmaskodó fényt is ünnepelték. Azt vallották, hogy amikor a legerősebb a sötétség, akkor jön el a fény születésének ideje.

A régi magyarok ekkor kerecsen sólymot röptettek, hogy az emberek lelke (mely hitük szerint közel volt a sólyoméhoz), a madár közvetítésével közelebb kerüljön az újjászülető fényhez. A kerecsen ünnep, vagyis a téli napforduló őseink szokása szerint az újév kezdete volt, majd a kereszténység térhódításával a kerecsen ünnep karácsony (=kerecsen) ünnepünkké alakult át.

Az idei karácsonyra is különleges estével készülünk. Meghívtuk az ősi magyar táltos és sámánhagyomány képviselőit, akikkel integrálos “szentesét” ülünk december 21-én. Az est folyamán sor kerül az elsős integrál pszichológia hallgatók avatására és a végzettek tanúsítvány osztására.

A program mindenki számára nyitott, várunk téged családoddal együtt egy közösségi éneklésre, zenélésre és szabad táncra!

Meghívott előadók:

Gánti Bence – Integrál Akadémia világa (pszichológia, buddhizmus, világzene), Gánti Eszter (ének, világzene), Ölvedi Gábor – Samsara Boulevard (jógazene, kirtan, torokének), Schrenk Judit – Samsara Boulevard (jógazene, kirtan), Varga Zsolt – Kirtan Band (jóga), Mooji nemzetközi zenekar (advaita vedanta), Barát István Zsolt – Négy Őselem Iskola (világzene), Janicsek Zsolt – (jógazene, kirtan), Keresztes Barna (gitár, ének, lelki dalok), Juhász Enikő – Flying Spirit (spirituális zene), Koltai Dóra – Flying Spirit (spirituális zene), Mitli Attila (dobok).

Sok ihletett dal felcsendül majd az este folyamán. Addig is hallgasd meg Gánti Bence álomban kapott dalát, mely az indián lakoták nyelvén szólítja meg a Teremtőt: “Wakan Tanka”.


Ünnepelj velünk december 21-én, az integrálos “szentestén”, REGISZTRÁLJ!

Részletek: www.integralakademia.hu/karacsony2019

Hozzászólások