Valójában mi is a jóga?

yoga-774243_1280Tudomány, sport, mentálhigiéné, vallás, filozófia, belső út. Azt itt felsorolt szavak többnyire nyugati találmányok. Az elme próbálja az általa ismert kategóriákba gyömöszölni a jógát. A jóga a nyugati értelemben nem tudomány, nem filozófia, s legfőképp nem vallás. Ha a jógát nem szűkítjük le ezen fogalmak nyugati értelmezésére, hanem megengedjük az ősi, keleti, törzsi, spirituális, holisztikus értelmezést, akkor mondhatjuk, hogy tudomány is, filozófia is, vallás is, de legfőképp: a valóság felfedezésének gyakorlati útja a befelé forduló önvizsgálat során.

A jóga célja az egyén megvilágosodása, a Lélek megkülönböztetése mindattól, ami nem a Lélek, a Természet kötöttségéből való felszabadulás, így az egyéni lélek újraegyesülése eredetével, a kozmikus Önvalóval, a végső valósággal való eggyéválás közvetlen tapasztalata, belső átélése, melynek neve szamádhi, s mely az elme örvényléseinek megszüntetésével, s ezáltal az elmén való túljutással érhető el.

A Nyugat egyoldalúan ismerte meg a jógát és a testgyakorlatokkal azonosította azt, erre redukálta, kihagyva a jóga tényleges lényegét, a szellemi utat, a megvilágosodást, és materialista módon a testi egészség megőrzésére, a test szépségére, rugalmasságára, megfiatalítására, a fizikai relaxációra és a stresszoldásra redukálta a megvilágosodás szent ösvényét. Ezek mind fontosak, és az életminőséget fokozzák, a testi és felszíni-lelki jóllétet segítik. A megvilágosodást célzó jógik számára a végső cél, a felébredés – mint az út „mellékterméke” – szintén rendelkezésre áll.

A jóga ösvényén a jógi ászanákat (meditatív jógatorna testgyakorlatatok) is végez, mert az ászanák a testi egészségfenntartás eszközei, hisz meditálni betegen nem igazán lehet. Ehhez erős, egészséges test kell. Emellett ezen gyakorlatokkal lehet kifejleszteni a meditációs ülés testtartását is. Ehhez hozzájön az ilyen testgyakorlatok elmenyugtató hatása (ha ilyen módon végzik őket). Ebben a keretben tehát – az ősi módon –

a jóga testgyakorlatai a meditáció elősegítői, előkészítői, keretei, de nem helyettesítői.

f1028c6300cf640eaae79df32cab5066A jógának számtalan gyakorlata van, többnyire ezek meditációk, amiket ülve, csukott szemmel végeznek. A testi ászanák tehát csak egy részét képezik a jóga teljes rendszerének. Vannak olyan irányzatok a jógában, melyek a testgyakorlatokat egyáltalán nem használják, s vannak, amelyek kis mértékben, mások nagyobb mértékben alkalmazzák. A hatha jógában a testgyakorlatokat a légzésekkel és testi tisztításokkal kiegészítve kifejezetten arra használják, hogy a pránát (bioenergia) a finomtest energiacsatornáiban kiegyenlítsék, harmonizálják, hogy az elme lenyugodjon, és az egyén képessé váljon meditálni. Más gyakorlatrendszerben, pl. a kundalíni-jógában pedig a csakrák megnyitására és az energia felébresztésére használnak ászanákat is. A jógik, ha jógatornáznak is, azt sosem önmagukban a testi egészségért teszik.

A jóga célja tehát nem a rugalmas test kialakítása önmagában, az ego kényelmének biztosítása a világban a napi stressz redukálásával a relaxáció által, hanem a megvilágosodás, a szamádhi elérése, a Lélek megtapasztalása, a felébredés elérése. Ez úgy lehetséges, ha az elme tökéletesen elnyugszik, elcsitul s leáll. (Az elme a kisebb egység, a nagyobb egység a tudat – ebben van az elme, ami egyenlő az egóval).

A jóga egy holisztikus spirituális út

A jóga egy holisztikus spirituális út. Spirituális abban az értelemben, hogy a végső kérdésekre ad választ, és az ember legmagasabb képességeit, élményvilágát hozza elő, holisztikus pedig abban az értelemben, hogy egyszerre tölti be azon funkciókat, melyeket nyugaton a felvilágosodás elkülönítve tárgyalunk.

Egyszerre lélektan, filozófia, vallás, egészségmegőrzés és a megvilágosodáshoz vezető gyakorlatrendszer.

A bejegyzés az Integrál Akadémia hivatalos jegyzetéből készült:
Gánti Bence – Selmeczi József Csongor: A jóga, 2008., Integrál Akadémia


JegyzetHa a jógáról szóló jegyzet részlet felkeltette figyelmedet, és szívesen olvasnál többet a jóga történetéről és gyakorlatairól, akkor a teljes 112 oldalas jegyzetet megtalálod ITT.

A jegyzet jelszóval védett, ára 1300 Ft (ha az előadáson fizeted) vagy 1560 Ft, ha interneten keresztül rendeled.

Rendelés itt: info@integralakademia.hu


Ismerd meg a jóga teljes rendszerét most szombati előadásunkon!

Gazdag napra készülünk Selmeci József Csongorral, aki a magyar jóga élet meghatározó személyisége, minősített vezető jógatanár, agytréner, neurofeedback szakértő.

Időpont: 2016. november 26. szombat 9-18h.
Helyszín: Bijó Rendezvényközpont, Spirit terem (Budapest XIII., Róbert Károly krt. 96-98.)
Előadó: Selmeci József Csongor minősített vezető jógatanár
Belépő: félnapra 4.500,- Ft, egész napra 9.000,- Ft.

Amennyiben szeretnéd az előadó által tartott jóga gyakorlatokat is elvégezni, kérjük, hogy hozz magaddal polifoamot/jógaszőnyeget, illetve kényelmes ruhába gyere!

További információ és jelentkezés: info@integralakademia.hu

yoga-1665173_1280

Hozzászólások