A függőségek oka a kapcsolódás hiány?

Tévedtünk a függőségekről, a 20. századi paradigma megdőlni látszik – vallja Johann Hari. A drog és egyéb függőségeknek nem kémiai oka van, hanem a kapcsolódás hiánya. Ezt kísérletekkel is alátámasztja. Még a heroinisták esetén sem igaz, hogy kémiai függésről van szó -vallja-, mutatják a kísérletek és néhány tény. Az addikciók valódi oka: a kapcsolódás hiánya. Ha van minőségi kapcsolat, akkor a függő személy különösebb erőlködés nélkül egyszerűen elhagyja a szert. Aki úgy érzi, nem tud minőségi kapcsolatban lenni emberekkel, annál alakul ki a függőség drogoktól, iphone-tól, pornótól vagy mástól. Egyes állatkísérletek is ezt mutatják. Az alábbi 5 perces kisfilm bemutatja a dolog lényegét és a kísérleteket.  A kisfilm  Johann Hari 2015-ben megjelent, New York Times best-seller könyvére alapozza a tartalmát, melynek címe: ‘Chasing The Scream: The First and Last Days of the War on Drugs.’ (A kiáltás nyomában: a drogok elleni háború első és utolsó napja).

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ao8L-0nSYzg]

Kommentem. A hangsúly nem a kapcsolat szón, hanem a kapcsolódás szón van! Mi lehet az oka a kapcsolódás hiányának?

1. TÁRSAS MAGÁNY
letöltésVannak a személynek kapcsolatai, de nincs benne igazi kapcsolódás. Ez sok “normál” emberre igaz a társadalmunkban, mert kissé mellé ment a 20. század technokrata-individualista világa. Az ilyen személy elvileg rendelkezik kapcsolatokkal, vannak haverok, rokonok, akár család is, de belül magányos. Annyira beálltak a kapcsolatban a sémák, a megszokott ismétlődő interakciók (mindig ugyanaz fut ciklikusan),  hogy a lét üresnek érződik (már nincs semmi új).

2. IZOLÁCIÓ
images (1)Vannak, akik izolációba kerülnek (magyarul nincs ember, akivel kapcsolódni lehetne), azaz ténylegesen nincs kivel kapcsolódniuk. Háborús katonák, külföldre költözött migránsok, vagy a saját szülőhelyükön élő, de valamiért egyedül marad emberek.

Akár ez vagy az az oka, a kiút ugyanaz: meg kell találnunk hogyan, hol és kivel tudunk újra ténylegesen kapcsolódni, hol kezd el áramlani az élet a kapcsolatban. Ez lehet egy új kapcsolat, új barát, vagy egy terapeuta, egy jó csoport, stb. Ne álljunk meg addig, amíg meg nem találjuk! Kerüljük viszont a szélsőséges csoportokat! Azok előszeretettel szippantják fel a kapcsolódás-hiányos embereket, mert hamar erős érzelmi kapcsolódást és tiszta irányokat adnak, s e kettő újra erős létélményt és én-érzetet ad. Olyan embereket, csoportokat keressünk, akik vagy lazulni járnak össze (rekreáció, fun), vagy ha értékcsoportok, akkor az együttérzés és bölcsesség alapján  működnek.
Ha pedig segíteni akarunk olyan embereknek, akik nem tudnak kapcsolódni vagy izoláltak, akkor a terápiás kommunikáció alapjait érdemes megtanulni, mert a józan ész érvelései és a jóindulatú tanácsok nem fognak működni.

A lelki egészség magas állapotainak és lelki szenvedés mélységeinek megértése egységes keretben.  A terápiás kommunikáció alapjainak megtanulása (nem klinikusi, de mégis sokat segítő szinten): Integrál Akadémia. Nyílt napunk az alábbi képre klikkelve elérhető:
openday_16_marc_inta_banner

Hozzászólások