Hol hagyjuk az álmokat?

A félelmek apró lámpásokként jelennek meg az életünkben. Nem azt az utat világítják meg, amit el kell kerülnünk, hanem azt, amerre mennünk kell. Ehhez képest a mai nyugati társadalom tagjai mindent megtesznek, hogy ne szembesüljenek a saját félelmeikkel és érzéseikkel.

Kerülőutakon adjuk fel önmagunkat

Még előttünk is zárt ajtók mögött őrizzük az érzelmeinket és inkább bevállaljuk az élet kiüresedését, valamint az ezzel járó lelki szenvedést, minthogy beleálljunk abba a harcba, amit önmagunkkal kellene megvívnunk. A kerülőutak választása egyet jelent az élettel való szembenézés halogatásával.

Ha sok időt töltünk el így, sokszor kell megtagadnunk önmagunkat. Észre sem vesszük, hogy igen-t mondunk ott, ahol nem-et akarunk, hogy a véleményünket egyre kevésbé merjük kifejezni, az álmainkat pedig már egyáltalán nem merjük élni. Megalkuszunk az élettel és szépen lassan feladjuk önmagunkat.

Vissza oda, ahol voltunk

Még ma is sokan azt hiszik, hogy önismeretre és terápiára csak azoknak van szüksége, akik pszichés problémákkal küzdenek. Pedig az önismeret, ahogy a neve is jelzi, abban segít nekünk, hogy visszataláljunk eredeti önmagunkhoz. Ekkor vagyunk képesek felismerni és bátran magunkhoz ölelni azt az életfeladatot, amire születtünk és, ami életünk hajtóereje.

Jellemzően 30-40 éves korunkra feladjuk azt a valakit, akit gyermekként még óvtunk és tápláltunk magunkban. Azt vesszük észre, hogy egy teljesen más életet élünk, mint amit fiatalon megálmodtunk magunknak.

Megjelennek a betegségek, a rossz pszichés és fizikai állapot, amik azt jelzik, hogy letértünk arról az útról, amire születtünk. Ekkor két választásunk van: vagy megyünk tovább az önmegtagadás útján, vagy mélyre ásunk magunkban és megtaláljuk azt a valakit, akik valójában vagyunk.

Új távlatok

A ’60-as években a humanisztikus pszichológia képviselői (Maslow, Rogers és követőik) felismerték, hogy az emberi élet nem áll meg az ún. normalitásnál. Mélységes kiteljesedési lehetőségek vannak elrejtve bennünk, amelyek ma már az emberközpontú, transzperszonális és integrál pszichológia eszközeivel el is érhetők.

Ez az új szemlélet teret engedett az életjobbító terápiás lehetőségeknek. A „betegből egészségessé” válás terápiás célja mellett ettől kezdve elérhetővé vált az „egészségesből kiteljesedetté” válás lehetősége is.

Fogadj el és megmutatom, ki vagyok!

A humanisztikus szemléletben az ember pozitív lény, akiben alapvető jóság és egészség lakik. Olyan automatikus önmegvalósítási törekvés hajtja, melynek teret adva egy autonóm, független, csodálatos személyiség bontakozik ki.

A problémák és lelki szenvedések erre a belső magra a szocializáció során épülnek rá. Ha a környezet nem fogadja el feltétel nélkül az egyént, akkor az elfogadásért cserébe feladja önmagát. Ekkor belső jósága és önmegvalósítása képes hosszú időre megakadni, amit „abortált (megszakított) önmegvalósításnak” nevezünk. Ha ezt az állapotot hosszan fenntartja az egyén, boldogtalan és neurotikus lesz.

A fejlődési potenciálra fókuszáló terápiás szemlélet (humanisztikus, transzperszonális, integrál) segít visszatalálni önmagunkhoz. Ha ez tényleg sikerül, akkor testi-lelki betegségeink gyógyulásnak indulnak, életünk kivirágzik, egyre szabadabbnak és boldogabbnak érezzük magunkat, miközben életkörülményeink is pozitív irányba változnak. Az ember kiteljesedése és magasabb képességeinek megélése nem homályos utópia többé, hanem itt és most bárki számára elérhető fejlődési lehetőség.

Segítjük az önmegvalósítást

Az Integrál Akadémián ezt az emberben alapvetően és mélyen meghúzódó önmegvalósító törekvést segítjük. Általában a harmadik év végére hallgatóink élete gyökeresen megváltozik az integrált pszichológiai és spirituális tudásnak, a sajátélményű önismereti tapasztalatnak, valamint a terápiás/tiszta kommunikáció együttes elsajátításának következtében.

Az integrál pszichológia három éves képzésén olyan gyógyító és támogató légkörbe érkezel, ami nem szab többé határt önmegvalósítási törekvéseidnek. Csoporttársaid elfogadó szeretetében utat engedhetsz az elsiratott álmoknak és a még meg nem élt vágyaknak. Abban hiszünk, hogy soha nincs késő visszafordulni önmagadért és az eddigi életed szükséges táptalaja annak, amivé itt és most válhatsz.


Találj vissza önmagadhoz, iratkozz be szeptemberben induló Integrál Pszichológia képzésünkre!

Részletek: http://integralakademia.hu/aktualis/aktualis-programok-az-integral-akademian/544-mit-kinal-az-integral-akademia
 

Hozzászólások